Amerika megtéríti Izraelnek az Ukrajnának átadott fegyverek árát

Az Egyesült Államok pótolni fogja azokat a fegyvereket, amelyeket nemrég szállított Izraelből Ukrajnának – erősítette meg szerdán az izraeli hadsereg (IDF) egyik forrása.

Az IDF továbbá megerősítette, hogy a fegyverek és lőszerek Izraelből Ukrajnába történő átadása semmilyen módon nem befolyásolja Izrael készenlétét bármilyen vészhelyzetre vagy konfliktusra.

Szerda reggel a New York Times számolt be arról, hogy az Egyesült Államok olyan fegyvereket és lőszereket ad át Ukrajnának, amelyeket rendszeresen Izraelben tárolnak, hogy egy hirtelen konfliktus esetén a térségben felhasználhassák.

Mintegy egy éve tart a háború, az amerikai fegyvergyártók nem tartanak lépést azokkal az igényekkel, amelyekkel Ukrajnának szüksége van a katonai aktivitás fenntartására a sokkal erősebb és masszívabb orosz katonai óriáscéggel szemben.

Az új fegyverek és lőszerek folyamatban lévő gyártásának kiegészítésére, amelyek miatt Ukrajna jelentős lemaradásba kerülhetne, Washington úgy döntött, hogy megcsapolja az Izraelben tárolt fegyvertartalékait.

Az IDF szóvivője elmondta, hogy az amerikai fegyverek Izraelből Ukrajnába történő átadása nem jelent változást az izraeli politikában, ami Ukrajna katonai támogatását illeti.

A Times szerint Izrael kezdetben aggodalmát fejezte ki a fegyverek átadása miatt, attól tartva, hogy az ország Oroszországgal való kapcsolata sérülhet.

Az Ukrajnának szánt 300 ezer lövedék mintegy felét azonban már elszállították Európába, és Lengyelországon keresztül kerül majd Ukrajnába

– erősítették meg izraeli és amerikai tisztviselők a sajtóorgánumnak.

Az átadott fegyverek pontos tartalmát nem hozták nyilvánosságra, de Anthony Blinken amerikai külügyminiszter egy sajtótájékoztatón elmondott tájékoztatása alapján nehéz tüzérségi ágyúk és kézifegyverek egyaránt vannak a szállítmányban.

Maga a zsidó állam nem nyújtott katonai segélyt Ukrajnának, mivel attól tartottak, hogy az ilyen fegyverek biztosítása – amellett, hogy rontaná a Moszkvával való kapcsolatot – azzal járna, hogy rossz kezekbe kerülnének.

Izrael azonban az elmúlt év során nagy mennyiségű humanitárius segélyszállítmányt küldött Ukrajnába, és még 2022 márciusában segített egy tábori kórház létrehozásában az országban.

A nemrég leköszönt izraeli kormány továbbá beleegyezett, hogy Ukrajnát légiriasztó-rendszerrel látja el, amely időben értesíti az uráni állampolgárokat a beérkező rakéták helyéről, de ezt a technológiát még nem szállították le.

A Times szerint az amerikai fegyverek Izraelből Ukrajnába történő szállításának lehetősége először a háború első hónapjaiban merült fel, de az erről szóló megállapodás csak a közelmúltban született meg, egy titkosított telefonbeszélgetés során az akkori védelmi miniszter, Benny Ganz és az amerikai védelmi miniszter, Lloyd J. Austin között.

Ganz ezután a kabinet elé vitte a kérdést, és egy ülés után, amelyen különböző vélemények hangzottak el, az akkori miniszterelnök, Jair Lapid jóváhagyta azt.

Ukrajna többször is sürgette Izraelt, hogy ne csak humanitárius segélyt nyújtson, J

evgen Kornyijcsuk ukrán nagykövet a hónap elején azt mondta a Jerusalem Postnak, hogy „sajnos kötszerekkel és antibiotikumokkal nem nyerhetjük meg a háborút. Védelmi felszerelésekre van szükségünk, beleértve, de nem kizárólag rakéta- és drónelhárító rendszereket”.

A nagykövet sürgette Izrael új kormányát, hogy küldjön védelmi fegyvereket a civilek védelmére, és azt mondta a Postnak, hogy „Izraelnek a történelem jó oldalán kell állnia”.

Ukrajna többször is felvetette a kérdést az előző kormánynak, mondta Kornijcsuk. Országa elnöke, Volodimir Zelenszkij a múlt hónap végén, közvetlenül a kormány eskütétele után, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés során beszélt a kérdésről, de nem kapott semmilyen kötelezettségvállalást az ügyben.

Izrael „pontosan tudja, hogy mire van szükségünk”

– mondta Kornyijcsuk.

Az Egyesült Államok az 1973-as jom kippuri háború óta halmoz fel fegyvereket Izraelben, és voltak olyan esetek, amikor Washington megengedte Jeruzsálemnek, hogy lőszereket vonjon ki a készleteiből, többek között a 2006-os második libanoni háború és a 2014-es gázai védelmi hadművelet idején.

Izraeli vésztartalékból látja el lőszerrel a Pentagon az ukránokat

Az amerikai lőszergyártók képtelenek lépést tartani Ukrajna óriási igényeivel, viszont a készletek lecsapolása akár az izraeli védelmi képességekre is hatással lehet.