Hatalmas vadászgép üzletre készül Washington és Ankara

Az amerikai kormány a kongresszus engedélyét kéri F-16-os vadászrepülőgépek eladásához Törökországnak. A nem hivatalos megkeresés az ügyben már meg is történt – közölték amerikai kormányzati források.

Értesülések szerint 40 új vadászgép eladásáról, valamint a török légierő 79 ilyen típusú repülőgépének korszerűsítéséhez szükséges alkatrészek szállításáról van szó. Az Egyesült Államok továbbá 900 levegő-levegő rakétát is eladna Törökországnak.

Nem kizárt, hogy a fegyvereladásokról szóló döntés egybeesik Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter január 17-18-ára tervezett amerikai látogatásával.

Az F-16-osok Törökországnak történő eladásáról szóló döntéssel egyidejűleg az amerikai törvényhozók legalább 30, ötödik generációs F-35-ös vadászgép eladását engedélyezhetik Görögországnak, amivel csökkenthetik Athén elégedetlenségét a Washington és Ankara közötti ügylet miatt.

Ankara azután jelentette be az F-16-os repülőgépek beszerzésével kapcsolatos szándékát, hogy az orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszerek vásárlása miatt kizárták az ötödik generációs F-35-ös vadászbombázók gyártásának amerikai programjából.

A Nagy Testvér figyel – Izrael az amerikai hírszerzés célkeresztjében

Washington megüzente Jeruzsálemnek, hogy nem akar váratlan meglepetéseket és szövetségese minden lépéséről tudni kíván.