Elhunyt a leváltott jeruzsálemi görög ortodox pátriárka

Elhunyt I. Iréneusz, a hivatalából korábban elmozdított jeruzsálemi görög ortodox pátriárka, aki 14 évig szobájába zárva élt Jeruzsálemben.

I. Iréneuszt 2001-ben választották meg a jeruzsálemi görög ortodox egyház száznegyvenedik pátriárkájának, azonban négy év után leváltották, mert a gyanú szerint részt vett három jeruzsálemi óvárosi ingatlan jogszerűtlen eladásában az Ataret Kohanim nevű zsidó csoportnak.

Menesztését nem fogadta el, s tizennégy évig szobájába zárva élt a patriarkátus legfelső szintjén, s azt állította, hogy utódja, III. Teofil záratta be. Hívei egy kötélre kötött kosárban látták el élelemmel, melyet rendszeresen az utcára eresztett.

A görög ortodox pátriárkák általában halálukig szolgálják egyházukat.

Több mint 200 év után ő volt az első olyan pátriárka, aki leváltottak posztjáról.

2019-ben egészsége megromlott, s a Szamosz szigetén született egykori pátriárka visszatért gyógykezelésre Görögországba, s egy athéni kórházban hunyt el 83 éves korában.

Az Ateret Kohanim nevű szervezet a zsidók jelenlétének növelése érdekében ingatlanokat vásárol Jeruzsálem arabok lakta részein, s ezért a görög pátriárkával megkötött ingatlanügylet kiváltotta a palesztinok haragját. I. Iréneusz tagadta, hogy részt vett volna az üzletekben.

III. Teofil az izraeli bíróságokon megtámadta az ingatlaneladásokat, de hosszas jogi csatározások után tavaly az izraeli legfelsőbb bíróság helybenhagyta az egyház ellen hozott korábbi döntéseket.

Az egyház ügyvédei a bíróságon a többi között azt állították, hogy ezek az ügyletek részei voltak a patriarkátust akkoriban átható korrupciónak, és hogy az eladásokért az Ateret Kohanim kenőpénzt fizetett az intézmény alkalmazottainak. Az ügyvédek vádjaikat azonban nem tudták kellőképpen bizonyítani, s ezért elvesztették a pert.

A Szentföldön a görög ortodox egyház a legnagyobb és a leggazdagabb, mely Jeruzsálemben több száz éves múltra visszatekintő hatalmas ingatlanvagyonnal rendelkezik.

Lezárult a görög ortodoxok jeruzsálemi ingatlanpanamája

2005-ben, az adásvétel napvilágra kerülésekor a görög ortodox egyházban példátlan vihar tört ki, amely az akkori pátriárka, Irineosz bukásához vezetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.