Európa legnagyobb ritkaföldfém lelőhelyét találták Svédországban

Európa legnagyobb ismert ritkaföldfém-lelőhelyét fedezték fel Észak-Svédországban, amely kulcsfontosságú az elektromos járművek akkumulátorainak és szélturbináinak építéséhez – jelentette be ma az LKAB bányavállalat.

A svéd vállalat 1 millió tonna ritkaföldfém-oxidot meghaladó ritkaföldfém-lelőhelyet talált.

„Ez a legnagyobb ismert ritkaföldfém-lelőhely a világnak ezen a részén, és jelentős építőköve lehet a zöld átmenethez elengedhetetlenül szükséges kritikus nyersanyagok előállításának” – mondta Jan Moström, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Európában jelenleg nem bányásznak ritkaföldfémeket, az EU ellátásának közel 98 százalékát Kína biztosítja.

Az Európai Bizottság szerint 2030-ra várhatóan több mint ötszörösére nő a kereslet ezen elemek iránt, mivel a digitális és zöld technológiák építéséhez szükség van rájuk.

A jelenlegi engedélyezési folyamatokat figyelembe véve 10-15 évbe telhet, mire a Kiruna bányában, ahol a lelőhelyeket találták, megkezdődhet az üzemeltetés – mondta Moström.

Felszólította Brüsszelt, hogy gyorsítsa fel és egyszerűsítse ezeket a folyamatokat a kritikus nyersanyagokról szóló törvény részeként, amelyet a tervek szerint március 14-én jelentenek be.

„A politikának meg kell teremtenie az ipar számára a feltételeket ahhoz, hogy átálljon a zöld és fosszilis anyagoktól mentes termelésre” – reagált a hírre Ebba Busch svéd energetikai és ipari miniszter.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A radikális német klímaharcosok újabb végső csatája

Párszáz zöld-baloldali aktivista próbálja a barnaszén-kifejtést akadályozni Északrajna-Vesztfáliában. A baj csak az, hogy a szénre épp azért van szükség, mert se gáz se atom nincs.