Szintet lépett az Egyesült Államok – először küld ilyen fegyvereket Ukrajnának

Az Egyesült Államok 50 gyalogsági harci járművet és több száz más katonai járművet küld Ukrajnába egyebek mellett, a héten bejelentett 3,75 milliárd dolláros katonai támogatás részeként – derül ki az amerikai védelmi minisztérium részletes tájékoztatójából.

Laura Cooper orosz, ukrán és eurázsiai ügyekért felelős védelmi államtitkár-helyettes még pénteken azt közölte, hogy értékét tekintve az eddigi legnagyobb támogatási csomagról van szó a háború kitörése óta.

A védelmi minisztérium részletes közlése alapján a szállítmány tartalmaz

  • 50 Bradley típusú gyalogsági harci járművet tankelhárító rakétával és lőszerrel,
  • 100 páncélozott csapatszállítót,
  • 55 aknaálló járművet,
  • 138 Humvee-t,
  • 18-18 önjáró tarackot és lőszerszállító járművet,
  • 36 vontatott tarackot csaknem 100 ezer hozzá való lőszertárral.

Emellett szerepel a csomagban több tízezer tüzérségi lövedék, 1200 páncéltörő tarack, kiegészítő lőszer rakétarendszerekbe, valamint légvédelmi rakéták, 4000 repülőgép-rakéta, 2000 páncéltörő rakéta.

A részletes számok megnevezése nélkül az Egyesült Államok emellett eljuttat Ukrajnába kézifegyvereket, köztük mesterlövész-puskákat, géppuskákat, valamint gránátvető és kézifegyverlőszert, tovább egyéb eszközöket, például gyalogsági aknákat, éjjel látó készülékeket és pótalkatrészeket.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken jelentette be, hogy összesen 3,75 milliárd dollár értékű új katonai támogatást nyújt Ukrajna és európai szövetségesei számára a védelmi képességeik fokozására.

A hivatalos közlemény szerint 2,85 milliárd dollárnyi felszerelést az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készleteiből adnak át Ukrajna számára azonnali hatállyal. A támogatási csomagban szerepel további 225 millió dollár katonai finanszírozási támogatás, ami az ukrán hadsereg hosszú távú képességeinek fejlesztésére és modernizációjára. További 682 millió dollárt az Egyesült Államok európai partnerei és szövetségesei vehetnek igénybe szintén katonai finanszírozási támogatás formájában.

Így kerülte el Peking és Washington, hogy a háború lángba borítsa egész Európát

A kínai és amerikai vezetés titokban megállapodást kötött az ukrajnai háború eszkalációjának elkerülése érdekében.