Megműtötték Benjamin Netanjahut

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pénteken rutinszerű vastagbéltükrözésen esett át, és egyik vezető koalíciós partnere helyettesítette a miniszterelnököt, amíg őt nyugtatózták – közölte hivatala.

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a 73 éves Netanjahu a jeruzsálemi Shaare Zedek kórházban esett át a vizsgálaton, amelynek során az orvosok két kis „jóindulatúnak tűnő polipot” találtak és távolítottak el teljesen.

Amíg Netanjahut nyugtatózták, feladatait a Shas vezetője, Ari Deri tartotta kézben. Netanjahu azóta felépült, és visszatért a teljes tevékenységéhez – közölte irodája.

Derit a közlemény szerint azért választották, mert a Netanjahu Likud pártja és a Deri vezette ultraortodox Shas között kötött koalíciós megállapodás az utóbbit jelölte ki miniszterelnök-helyettesnek. A tisztség tiszteletbeli, jogi jelentőséggel nem bír, és nem jelent hivatalos szerepet a miniszterelnöki utódlásban.

A Shas a második legnagyobb párt Netanjahu kormányában, amelyet a múlt héten alakított meg, miután jobboldali vallási blokkja a november 1-jei választásokon megszerezte a Knesszetben a mandátumok többségét. A kormánykoalícióban a Haredi Egyesült Tórai Judaizmus párt és három szélsőjobboldali frakció is részt vesz.

Deri – akinek a kabinetben való szolgálati jogát jelenleg a Legfelsőbb Bíróságon támadják meg, mivel tavaly adóügyi bűncselekmények miatt elítélték és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – csatlakozik azon miniszterek listájához, akik rövid ideig Netanjahu helyett szolgáltak, amíg ő az évek során orvosi beavatkozásokon és vizsgálatokon esett át.

Az izraeli törvények értelmében Netanjahu választhat egy általa kiválasztott ügyvezető miniszterelnököt, amikor külföldre utazik, vagy más módon ideiglenesen nem képes ellátni feladatait.

Netanjahu, Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője 2009-ben kezdődött második miniszterelnöki ciklusa óta hivatalosan nem nevezett ki ügyvezető miniszterelnököt, és hasonlóan tartózkodott ettől a múlt heti hivatalba való visszatérésekor is, ami politikai káosz lehetőségét vetíti előre, ha hirtelen megüresedne a helye vagy akadályoztatnák.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Tényleg fenyegetést jelent Izraelre Ben-Gvir templomhegyi sétája?

„Bár az új izraeli belbiztonsági miniszter látogatása a zsidóság legszentebb helyén rövidtávon akár konfliktushoz is vezethet, hosszútávon több előnye van, mint amennyi kárt okoz.”