99 éves holokauszt-túlélő szerepelt az angol király újévi kitüntetési listáján

A magyar származású Lily Ebert, az Auschwitzot túlélő 99 éves író és aktivista pénteken megkapta az egyik legmagasabb kitüntetést Nagy-Britanniában, amikor felkerült II. Károly király első újévi kitüntetési listájára.

Ebert a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) kitüntetést kapta a holokauszt oktatásához való hozzájárulásáért – jelentette a brit Daily News.

Ebert 2021-ben a TikTokon is ismertté vált, miután videókat osztott meg, amelyekben holokausztélményeiről beszélt.

A Londonban élő Ebert egy népszerű TikTok-fiókot vezet, ahol a holokauszttal kapcsolatos kérdésekre válaszol. A magyarországi Bonyhádon 1923-ban született Ebertet 1944-ben Auschwitzba deportálták, majd egy németországi lőszergyárba küldték dolgozni a felszabadulásig. A beszámolót dédunokája, Dov Forman segítségével vezetik.

Forman tweetelt egy nyilatkozatot Eberttől, amelyben leírja, hogy „legfőbb megtiszteltetésnek és kiváltságnak” érzi, hogy Károly király adta át neki a díjat.

„Miután elvesztettem az édesanyámat, a legfiatalabb nővéremet és a legfiatalabb testvéremet Auschwitzban, el sem tudtam volna képzelni, hogy túléljem”

– mondta Ebert.

„Húszéves voltam. Most 99 éves vagyok, és díjat veszek át a királytól. Olyan érzés, mint egy álom – minden nap emlékeztetnem kell magam arra, hogy ez a valóság, és hogy milyen rendkívüli szerencsés vagyok, hogy itt lehetek”.

Elmondta, hogy felelősséget érzett, hogy beszéljen a holokauszt borzalmairól, hogy „a múlt soha ne ismétlődjön meg”.

„Nagyon különleges volt az elmúlt években a dédunokámmal, Dovval való együttműködés, hogy a világ megismerje a történetemet, mind a közösségi médián, mind a Lily’s Promise-on keresztül”

– mondta.

„Megígértem magamnak Auschwitzban, hogy ha túlélem, elmesélem a történetemet a világnak. Úgy érzem, hogy ez az ígéret teljesült. Azonban még hosszú út áll előttünk.”

Ebert TikTok-fiókjának, amelyet 2021-ben nyitott, jelenleg mintegy kétmillió követője van. Emellett megjelent egy memoárja is, Lily’s Promise: How I Survived Auschwitz and Found the Strength to Live (Lily ígérete: Hogyan éltem túl Auschwitzot és találtam erőt az élethez) címmel. A könyv előszavát az akkori Károly herceg írta.

Harmincötszörös dédnagymama lett az Auschwitz-túlélő TikTok sztár

„A gyerekek jelentik a legjobb bosszút a nácikkal szemben” – fogalmazott az 1923-ban Bonyhádon, Engelman Lívia néven született asszony.