Biden tanácsadója Izraelbe, Netanjahu pedig hamarosan az USA-ba látogathat

Joe Biden amerikai elnök azt tervezi, hogy a jövő hónapban Jeruzsálembe küldi Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy találkozzon az új izraeli kormány magas rangú tagjaival – közölte pénteken egy, az ügyet ismerő tisztviselő.

A csütörtökön beiktatott új kormány Izrael történetének legjobboldalibb kormánya, és Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártja olyan megállapodásokat írt alá koalíciós partnereivel, amelyekben ígéretet tettek a júdea és szamáriai izraeli települések bővítésére, több tucat „előőrs” legalizálására és olyan törvények elfogadására, amelyek lehetővé tennék, hogy a vállalkozások lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadják bizonyos vásárlóktól a szolgáltatást.

A Likud a Vallásos Cionizmus párttal kötött megállapodásában elvben beleegyezett Ciszjordánia nagy részeinek annektálásába is, de a megállapodás tartalmaz egy olyan záradékot, amely Netanjahunak tényleges vétójogot biztosít, és ezt valószínűleg fenntartja, mivel normalizációs megállapodásra törekszik Szaúd-Arábiával.

„A koalíció tervei aggodalomra adtak okot Washingtonban”

– mondta egy tisztviselő a The Times of Israel című izraeli lapnak, megerősítve az Axios hírportál beszámolóját. A tisztviselő szerint a Biden-kormányzat leginkább a kétállami megoldás kilátásainak fenntartására összpontosít azáltal, hogy megakadályozza a további izraeli terjeszkedést Ciszjordániában.

A tisztviselő elmondta, hogy Sullivan látogatásának időpontját még nem tűzték ki, és más kérdések még nem tisztázottak, de várhatóan találkozik Netanjahuval, a Nemzetbiztonsági Tanács elnökével, Tzachi Hanegbivel és Ron Dermer stratégiai ügyek miniszterével, akit a miniszterelnök állítólag a Biden-kormányzattal való kapcsolatok irányítójának jelölt ki.

Izraeli tisztviselők az Axiosnak elmondták, hogy Netanjahu reméli, hogy a találkozókon megvitatják az Iránnal kapcsolatos amerikai-izraeli együttműködést, valamint a Szaúd-Arábia rábírására tett erőfeszítéseket, hogy Rijád normalizálja a kapcsolatait Izraellel.

A jelentés szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter is követheti Sullivant egy februári izraeli látogatással.

Az izraeli tisztviselők szerint Sullivan látogatása megalapozhatja továbbá, hogy Netanjahu februárban Washingtonba repüljön.

Biden csütörtökön gratulált Netanjahunak a kormányalakításhoz, és azt mondta, hogy várakozással tekint a vele való együttműködés elé.

„Az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja a kétállami megoldást, és ellenezni fogja az olyan politikákat, amelyek veszélyeztetik annak életképességét, vagy ellentmondanak közös érdekeinknek és értékeinknek” – tette hozzá Biden.

„99% mennyország, 1% pokol” — így élnek az izraeliek a gázai határ mentén

Hogyan lehet azzal a tudattal élni, hogy 12 másodperce van az embernek óvóhelyre érni, ha megszólalnak a légvédelmi szirénák? Tudósításunk a gázai határ mellett fekvő Nirimből.