Végre megoldotta a rendőrség az Amerikát megrázó idahói gyilkosságokat

Letartóztattak egy kriminológus végzettségű férfit, akit az Idaho államban négy egyetemista rejtélyes gyilkosságával vádolnak. 

A 28 éves Bryan Christopher Kohbergert Pennsylvaniában vették őrizetbe, több mint 4020 km-re a bűncselekmény helyszínétől.

Az Idahói Egyetem diákjait november 13-án találták meg halálra késelve az ágyukban egy, az egyetem közelében lévő bérelt házban.

A rendőrség szerint a gyanúsított a gyilkosságok helyszínének közelében lévő városban élt.

Xana Kernodle-t, Ethan Chapint, Kaylee Goncalvest és Madison Mogent holtan találták meg a házban az észak-idahói Moszkva kis egyetemi városban. Két lakótársukat ismeretlen okból nem támadta meg a gyilkos.

A diákok közül néhányan, akik mindannyian 20 vagy 21 évesek voltak, védekező sérüléseket szenvedtek.

A boncolás megállapította, hogy a négyen valószínűleg aludtak, amikor megtámadták őket. A rendőrség szerint nem volt bizonyíték szexuális erőszakra.

Kohbergert pénteken tartóztatták le a pennsylvaniai Scranton városának közelében az állami rendőrség és az FBI ügynökei.

Bill Thompson Latah megyei ügyész sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a vádlott négyrendbeli elsőfokú gyilkossággal és betöréses lopással vádolják.

A gyanúsított, akit várhatóan kiadnak Idahónak, már megjelent a bíró előtt, és óvadék nélkül előzetes letartóztatásba helyezték.

A tisztviselők ugyanezen a sajtótájékoztatón megerősítették, hogy a gyanúsított a Washington Állami Egyetem bűnügyi igazságügyi és kriminológiai PhD-hallgatója volt.

„Ez egy összetett és kiterjedt ügy volt” – mondta elérzékenyülve James Fry, a moszkvai rendőrfőnök.

„Ezek a gyilkosságok megrázták ezt a közösséget, és semmilyen letartóztatás nem hozza vissza ezeket a fiatal diákokat” – mondta újságíróknak.

A rendőrség nem közölt indítékot, mondván, hogy bizonyos részleteket titokban kell tartani ahhoz, hogy a bírósági tárgyaláson ítéletet lehessen hozni. Azt mondták, vizsgálják, hogy a gyanúsított ismerte-e az áldozatokat.

A bűnüldöző szervek meg nem nevezett tisztviselői az amerikai médiának azt mondták, hogy a DNS bizonyítékok Kohbergert a bűncselekményekhez kötik.

A hírek szerint a gyanúsított DNS-ét egy genealógiai honlapon keresztül azonosították.

A letartóztatásra ugyanazon a napon került sor, amikor az idahói Coeur D’Alene város egyik templomában megemlékezést tartottak Goncalves és Mogen emlékére.

„Ma megkönnyebbülten emlékezünk Maddie-re és barátnőjére, Kaylee-re, tudván, hogy most már méltó módon nyugalomra helyezhetjük őket” – áll Mogen családjának közleményében.

Ethan Chapin családjának az amerikai médiának adott nyilatkozata szerint „megkönnyebbültek, hogy ez a fejezet lezárult, mert ez egyfajta lezárást jelent”.

„Ez azonban nem változtatja meg az eredményt, és nem enyhíti a fájdalmat. Hiányzik Ethan, és a családunk örökre megváltozott”.

Hatodikos kislány lövöldözött egy iskolában Idaho államban

A lány három embert megsebesített mielőtt az egyik tanárnő leteperte és elvette a fegyverét.