Rémálommá vált a nyaralás: romániai árvaházban kötött ki egy izraeli tinédzser

A 17 éves Gal Bashan a barátaival nyaralásból tartott hazafelé, amikor megpróbálta használni a román útlevelét, de megtudta, hogy felnőtt kísérő nélkül nem hagyhatja el az országot.

A bizarr incidens akkor kezdődött, amikor Bashan és két barátja az Egyesült Királyságban töltött nyaralásból hazafelé tartva Romániában landolt, hogy átszálljon egy másik gépre. Az Izraelbe tartó tranzitjáratra várakozva Bashan, aki román állampolgársággal is rendelkezik, úgy döntött, hogy román útlevelét használja, hogy lerövidítse a várakozási időt a határellenőrzésen.

A 17 éves fiú nem tudta, hogy a kiskorú román állampolgároknak törvény tiltja, hogy felnőtt kísérő nélkül elhagyják az országot, ezért a román bevándorlási hivatal munkatársa őrizetbe vette, majd a repülőtér közelében lévő árvaházban helyezte el.

Az árvaházban saját szobát és ételt is kapott. A kora reggeli órákban Izrael romániai nagykövetsége is közbelépett.

„Félek és reszketek. Nem tudom, milyen gyerekek vannak ott, és mit tehetnek velem. Csak haza akarok menni”

– írta Bashan.

Miután sok bizonytalanság tisztázódott, Bashan kezdte jó kedvvel venni az egész megpróbáltatást.

„Köszönöm mindenkinek az aggódást, szeretlek benneteket. Itt senki sem beszél angolul, így a Google fordítót használom a kommunikációhoz” – tweetelte.

„1400 követővel kezdtem a napot, elértem a 2000-et. Annyira örülök, hogy elég hülye voltam ahhoz, hogy a román útlevelet használjam” – írta később.

Úgy tűnik, Gal a humorérzékét édesanyjától örökölte, aki dél körül szállt le érte Romániában.

„Köszönöm szépen mindenkinek, aki gondolt ránk, úgy döntöttem, hogy Galt az árvaházban hagyom”

– írta az édesanyja.

A fehérorosz emberi jogok kérdésében Magyarország látja, amit Románia nem

Roman Dorfman esete nem feltételezett csalásának nagyságrendje miatt érdemel figyelmet, hanem mert a Románia és hazánk közti bíráskodási gyakorlat minőségi különbségeire mutat rá.