Kis Jeruzsálem: egy lenyűgözően szép toszkán városka

Idén volt a 400. évfordulója annak, hogy Pitigliano, a lenyűgözően szép toszkán hegyi városka zsidó lakosságát gettóba kényszerítették. És idén ünnepelték a város kis zsidó múzeumának 20 évfordulóját – írja a zsido.com

A történelmi gettó területén található Pitiglianói zsidó múzeumot 2002-ben alapították egy olyan komplexumban, amely magában foglalja a zsinagógát és az alatta lévő kamrákat, amelyek egykor a zsidó közösséget szolgálták. Ezek közé tartozik egy mikve, egy maceszsütő, egy textilfestő helyiség, egy borászat és egy kóser hentesüzlet – írja a Jewish Heritage Europe. Az évforduló alkalmából az önkormányzat és más prominens személyek részvételével ünnepi rendezvényt tartottak.

Pitigliano, amelyet sokáig „La Piccola Gerusalemme” (kis Jeruzsálem) néven ismertek gazdag zsidó múltja miatt, ma már nem büszkélkedhet zsidó közösséggel, csak néhányan maradtak.

Az 1990-es évek óta a régóta elhanyagolt épületeket újjáélesztették, turisztikai és oktatási céllal.

Az ingatlanokat, beleértve a múzeumot is, a Piccola Gerusalemme Egyesület kezeli, amelyet 1996-ban a Pitiglianóban maradt zsidók közül ketten, a 90-es éveiben járó Elena Servi, az egyesület elnöke és fia alapított.

„Mi voltunk az utolsó zsidók Pitiglianóban, és felelősséget éreztünk a múlt emlékeinek életben tartásáért”

– idézte a helyi média Elena Servit. Az eredetileg 1598-ban épült zsinagóga a második világháború után üresen állt, állapota leromlott. Az 1960-as években egy földrengés következtében szinte teljesen összeomlott, évtizedekig egy romhalmaz volt, csak a fal és a bejárat egy része állt.

A zsinagógát 1995 márciusában ünnepélyes keretek között szentelték fel újra, miután Pitigliano önkormányzata és az Európai Unió finanszírozásával csaknem tíz évig tartó teljes felújítást végeztek el rajta.

A hanuka királynője, aki megmentette a zsidókat

A zsidó felkelők hősiessége, a hanukai csoda és a Szentély megtisztításának története közismert. De mi történt ezt követően?