Kirúgták az amerikai egyetemről a professzort miután képeket mutatott Mohamedről

A Hamline Egyetem egyik professzorát a jelek szerint azért rúgták ki, mert a diákok panaszkodtak a Mohamedet ábrázoló középkori festményekre egy online művészettörténet órán.

Az iszlám művészetről szóló október 6-i órán a professzor két festményt mutatott be, egy híres 14. századi képet, amely Mohamedet és Gábriel arkangyalt ábrázolja, valamint egy 16. századi képet, amely Mohamedet fátyollal és glóriával ábrázolja.

Az egyik diák, Aram Wedatalla, a Hamline végzős hallgatója és a minnesotai iskola muszlim diákszövetségének elnöke véletlenül éppen az órán volt, amikor a képeket mutatták, és kifogásolta azokat.

Wedatalla panaszt tett a professzornál, és nyomást gyakorolt az adminisztrátorokra, hogy foglalkozzanak a helyzettel.

Úgy tűnik, a Hamline engedett a diák követelésének, és gyorsan megszakította a kapcsolatot a professzorral.

„Az incidens miatt úgy döntöttünk, hogy az a legjobb, ha ez az oktató többé nem tagja a Hamline közösségének” – mondta David Everett, a Hamline befogadó kiválóságért felelős alelnöke a The Oracle-nek.

A professzor a távozását megelőzően bocsánatot kért, és megpróbálta elsimítani a dolgokat Wedatallával, de eredménytelenül.

„Szeretnék bocsánatot kérni, hogy az a kép, amit [október 6-án] az órán mutattam, kellemetlen helyzetbe hozta Önt, és érzelmi izgalmat okozott. Soha nem állt szándékomban felzaklatni vagy tiszteletlenül viselkedni a diákokkal az órámon” – írta a professzor egy október 8-i e-mailben Wedatallának.

„Nem akartam meglepni a diákokat ezzel a képpel, és mindent megtettem, hogy a diákoknak „kiutat” biztosítsak” – tette hozzá a professzor. „Minden további diát, amit mutattam, olyan nyelvezettel írtam le, hogy jeleztem, mikor nem mutatok többé Mohamed próféta képét. Sajnálom, hogy a negatív reakció megelőzésére tett próbálkozásom ellenére önök mégis megnézték ezt a képet, és zavarta önöket”.”

A Hamline mindazonáltal „tagadhatatlanul tapintatlanságként, tiszteletlenségként és iszlámfóbiaként” marasztalta el a professzor cselekedetét.

„Bár a cselekedetek mögött talán nem az a szándék állt, hogy kárt okozzanak, a Hamline muszlim közösség tagjainak kárára történt. Bár az eset óta sok munkát végeztünk a kérdéses probléma megoldása érdekében, maga a cselekedet elfogadhatatlan volt” – írta Everett, a „befogadó kiválóságért” felelős alelnökhelyettes a Reason szerint a diákoknak küldött e-mailben.

Everett elmondta, hogy a Hamline vezetősége összefogott a Muszlim Diákszövetséggel, hogy kidolgozzanak egy tervet az iszlámellenesség kezelésére az egyetemen. A terv egy új elfogultsági bejelentő űrlapot és egy nyílt fórumot tartalmaz az iszlamofóbiáról.

A Hamline vallási tanszékének elnöke, Mark Berkson professzor a The Oracle szerkesztőjének írt levelet, amelyben bírálta az egyetem döntését. Berkson levele megjelent, de aztán a hírek szerint levették.

„Egy művészettörténet-órán egy Mohamed próféta iszlám ábrázolásának bemutatása, egy olyan festmény bemutatása, amely Mohamed tiszteletére készült és egy fontos történelmi pillanatot ábrázol, nem példa az iszlamofóbiára” – írta Berkson.

(The Daily Wire)

A Berkeley egyetem és az új „zsidómentes zónák”

A cionista diákokat egyre több amerikai egyetemen diszkriminálják.