Orbán Viktor is gratulált Benjamin Netanjahunak

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön táviratban gratulált izraeli kollégájának, Benjamin Netanjahunak hatodik kormánya megalakítása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor szerint figyelemreméltó politikai teljesítmény, hogy Benjamin Netanjahu a legutóbbi, novemberi választáson aratott győzelmét követően újra visszatér a kormányfői pozícióba. Ez a kitartás különleges jelentőséggel bír a nehéz időkben, amelyekkel szembe kell néznünk – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Elkötelezettségünk a két ország stratégiai partnersége és Izrael biztonsága mellett a lehető legszilárdabb – szögezte le, hozzátéve:

Magyarország továbbra is támogatja Izraelt a nemzetközi színtéren tapasztalható elfogult és tisztességtelen megközelítésekkel szemben.
Készek vagyunk arra – folytatta Orbán Viktor -, hogy tovább erősítsük a nemzeti érdekek közös felfogásán alapuló szoros együttműködést országaink között.

Izrael új miniszterelnökének Joe Biden is üzent.

Az új kormány beiktatása után a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben Biden azt mondta, hogy arra törekszik, hogy a regionális kihívásokat Netanjahuval együtt kezelje, de hozzáteszi, hogy ellenezni fogja a „közös értékekkel” ellentétes politikát.

„Alig várom, hogy együtt dolgozhassak Netanjahu miniszterelnökkel, aki évtizedek óta barátom, hogy közösen kezeljük az Izrael és a közel-keleti régió előtt álló számos kihívást és lehetőséget, beleértve az Iránból érkező fenyegetéseket”

– áll Biden közleményében.

„Az Egyesült Államok egy olyan régió előmozdításán dolgozik, amely egyre inkább integrált, virágzó és biztonságos, és amely minden ember számára előnyös. Kormányzatom kezdete óta együttműködünk partnereinkkel egy olyan régió reményteljesebb jövőképének előmozdításán, amely békében él, beleértve az izraeliek és a palesztinok közötti békét is. Célunk, hogy ezt a fontos munkát folytassuk Izrael új kormányával, Netanjahu miniszterelnök vezetésével” – mondta.

És ahogy egész kormányzásom alatt, az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja a kétállami megoldást, és ellenezni fogja az olyan politikákat, amelyek veszélyeztetik annak életképességét, vagy ellentmondanak közös érdekeinknek és értékeinknek”

– zárta beszédét az elnök.

Netanjahu koalíciós megállapodásai között szerepel a ciszjordániai telepek növelésére és az illegális előőrsök legitimálására vonatkozó kötelezettségvállalás.

Fotó: EPA/ARIEL SCHALIT / POOL

Benjamin Netanjahu bemutatta új kormányát az izraeli parlamentnek

Itt az új jobboldali kormány.