Fekete katonalégyből gyártanak fehérjéket Izraelben

Az Izraeli Innovációs Hatóság új konzorciumok finanszírozását hagyja jóvá: integrált fotonika, metaanyagok és metafelületek, valamint a fekete katonalégy tenyésztése.

Az új év előtt az Izraeli Innovációs Hatóság bejelentette, hogy három innovációs konzorciumot indít, amelyek az integrált fotonikára, a metaanyagokra és metafelületekre, valamint a fekete katonalégy tenyésztésére összpontosítanak.

Aviv Zeevi, az IIA technológiai infrastruktúra alelnöke kifejtette, hogy az új konzorciumoknak nyújtott finanszírozás „része a hatóság stratégiájának, amely az izraeli technológiai iparon belüli nagy kockázatú törekvések ösztönzésére irányul, miközben olyan új alapvető képességeket fejleszt ki, amelyek lehetővé teszik az úttörő piacokra való behatolást zavarbaejtően új technológiákkal, úgy az induló vállalkozások, mint a nagyvállalatok számára”.

Integrált fotonika

Az integrált fotonika konzorcium a fényt, mint az adatfeldolgozás, a chipek és a kommunikációs és lehallgató rendszerek eszközét fogja vizsgálni.

A szilícium-fotonika piacát 2021-ben a MarketAndMarket 1,1 milliárd dollárra becsülte, és az előrejelzések szerint 2027-re 4,6 milliárd dollárra nő.

Az integrált fotonikus fény egy ugródeszka a kvantumszámítógép kifejlesztéséhez

– magyarázta Zeevi. Ez a konzorcium egy kis térfogatú, könnyű, közepes pontosságú giroszkóp kifejlesztését is igyekszik előremozdítani a közeli navigációhoz; fésűs lézert a többcsatornás optikai kommunikációhoz; és egy olyan platformot, amely jelentősen csökkenti a nagy teljesítményű légi lézerrendszerek térfogatát.

A konzorciumban izraeli vállalatok vesznek részt: az Elop, a Cielo, a Quantum Source és a New Photonics, valamint Ilya Goykhman, a Technion kutatója, Avi Zadok és Boris Desiatov a Bar-Ilan Egyetemről, valamint Uriel Levy, Dan Marom és Liron Stern a Héber Egyetemről. A SiN4 alkatrészek gyártását alvállalkozóként a Tower Semiconductors végzi majd.

Metaanyagok és metafelületek

A metaanyagok és metafelületek konzorcium a nano- vagy mikrostruktúrák intelligens kombinációira összpontosít, hogy olyan mesterséges elektromágneses anyagokat hozzon létre, amelyek lehetővé teszik az anyagon áthaladó elektromágneses hullámok manipulálását.

Ezáltal lehetővé válik a mezők és az energiaáramlás rendkívül hatékony irányítása, nem hagyományos tükrök, vékony lencsék, állítható antennák, széles látószögű abszorberek és más eszközök előállítása. Az alkalmazások közé tartozna a kommunikáció és az optika.

A konzorcium tagjai az Elbit Systems, a Ceragon, a SatixFy Communications, a Galel, a Spectralics, az SDC, a PCB, az OPSYS, az FVMAT és az IKOM, valamint a Technion, a Héber Egyetem, a Weizmann Intézet, a Tel-Aviv Egyetem, az Ariel Egyetem, a Bar-Ilan Egyetem és a Ben-Gurion Egyetem kutatócsoportjai.

Fekete katonalégy

A fekete katonalégy konzorcium egy kutatási projektben igyekszik előmozdítani az alternatív fehérjéket, a mesterséges intelligenciát és a körforgásos gazdaságot.

A fekete katonalégy (Hermetia illucens, BSF) szerves hulladékkal táplálkozik, és képes azt hasznos termékekké, például fehérjévé és olajokká alakítani.

A BSF-termékeket ma még csak a haszonállatok takarmányozására engedélyezték, de egy napon emberi élelmiszerek, kozmetikumok és gyógyszerek alapanyagaként is felhasználhatók lesznek.

A konzorciumban részt vevő nyolc izraeli vállalat a következő: FreezeM, Ambar, Shachar Group, NRGene, Neomena, Entoprotech, Bagira és Rafael Feed Mills, valamint a Volcani Center, a MIGAL, a Haifai Egyetem, a Tel Aviv-i Egyetem és a Héber Egyetem kutatócsoportjai. Együtt fognak működni olyan kérdésekben, mint a tenyésztés, az egészség, a táplálkozás és a BSF méretnövelhetősége.