Megnőtt az öngyilkosságok száma az izraeli hadseregben

A szakértők nem tudnak magyarázatot adni az öngyilkossági esetek hirtelen megugrására, miután 2022-ben 14 katona vetett véget életének.

Az év végéhez közeledve az IDF vasárnap arról számolt be, hogy 2022-ben 14 katona vetett véget életének, ami az elmúlt öt év legmagasabb ilyen számadata.

A riasztó statisztika ellenére az izraeli hadseregben az öngyilkossági halálesetek száma az elmúlt két évtizedben csökkent, mivel a mentális egészségügyi problémák tudatosítása és kezelése javult.

2005-ben a hadseregben az öngyilkosságok száma 36 volt, 2010-ben 28-ra, 2013-ban pedig 6-ra csökkent. 2017-ben az öngyilkosságok száma 16-ra ugrott, és azóta évente kilenc és 14 eset között ingadozik.

Magas rangú katonai források szerint a szakértők nem tudtak magyarázatot adni az öngyilkossági esetek számának idei hirtelen megugrására. Megjegyzik azonban, hogy a számok még mindig viszonylag alacsonyak, és az adatok nem elegendőek ahhoz, hogy egy tendencia kezdetét jelezzék.

Az öngyilkos katonák túlnyomó többsége férfi, és a legtöbben nem hagynak hátra levelet, amelyben megmagyarázzák tettüket.

Az egyik figyelemre méltó eset, amely az elmúlt években a címlapokra került, Niv Lubaton tizedesé, a Givati gyalogsági dandár katonájáé volt, akit 2019 elején holtan találtak a dél-izraeli bázisa előtt.

Lubaton öngyilkosságot követett el, miután a katonai rendőrség tisztjei megpróbálták beszervezni, hogy információkat szolgáltasson a hadsereg dél-izraeli Bislah bázisán folyó drogügyletekről. Lubaton kezdetben beleegyezett, de aztán visszakozott, és jelezte, hogy kárt akar tenni magában. Később eltűnt a bázisról, és nem sokkal később holtan találták.

A Lubaton halálával kapcsolatos nyomozás fényében Aviv Kochavi, az IDF vezérkari főnöke elrendelte a katonai rendőrség Be’er Sheva-i nyomozóegységének parancsnokának eltávolítását az egységtől. Később visszahelyezték, miután a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbezett az eltávolítása ellen. Négy másik katona kapott hivatalos megrovást az eset után.

Halálát követően mentette meg két idős ember látását egy fiatal izraeli katona

Ido Baruch őrmestert a múlt szerdán helyezték örök nyugalomra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.