Gyász: Elhunyt Dr. Abraham Levy vezető brit szefárd rabbi

Abraham Levy rabbi, a S & P szefárd közösség emeritus szellemi vezetője 83 éves korában, sábátkor hunyt el. Utódja, Joseph Dweck rabbi tiszteleg a „kiemelkedő személyiség” előtt, akinek halála nagy veszteség az egész angol zsidóság számára.

Az emlékének tiszteletére rendezett Limmud ülésen Joseph Dweck rabbi felidézte egy „kimagasló alak” örökségét. Az angol-zsidóságra gyakorolt hatása erős, mély, lényegi és erőteljes volt”.

Dr. Levy rabbi, aki a vallásközi kapcsolatokért OBE kitüntetést kapott, 10 évvel ezelőtt vonult nyugdíjba, miután 32 évig vezette Nagy-Britannia legrégebbi zsinagógai testületét, és összesen 50 évig szolgálta azt.

A gibraltári születésű, Londonban tanult rabbi a klasszikus nyugati szefárd ethosz bajnoka volt, amely a hagyományos judaizmus és a világi kultúra legjobb [értékei] közötti szintézisben hisz.

„Isten embere, és a vallási élet vezetője volt, és ezt nagy meggyőződéssel tette”

– mondta Dweck rabbi.

Olyan judaizmust kínált, amely „humanista, pragmatikus, empatikus” és „érzékeny” volt, ugyanakkor „szilárdan hagyományos és halachikus”. És mindezeket a dolgokat csodálatos módon tudta egy integrált, teljes, gyönyörű judaizmussá ötvözni”.

Halála „hatalmas veszteség” nemcsak az SPSC, hanem az angol zsidóság számára is, „mert ő valóban olyan módon építette, erősítette és támogatta a közös judaizmusunkat, aminek nem vagyunk mindannyian tudatában”.

Abban az időben, amikor a centrista ortodox rabbinátus nagy része bojkottálta a Limmudot az 1990-es években, Levy rabbi nem csak részt vett a közösségeken átívelő rendezvényen, de a mentorálása alatt álló rabbihallgatókat is arra bátorította, hogy ott tanítsanak.

Elhunyt Jonathan Sacks volt brit főrabbi

A rabbi 1991 és 2013 között volt az Egyesült Királyság főrabbija, a modern ortodoxia egyik vezető személyisége volt.

Az 1970-es években elindított egy vezetői programot fiatal zsidó felnőttek számára, amely oktatási platformot nyújtott a fiatal Jonathan Sacks rabbinak.

1983-ban megnyitotta a Naima Zsidó Előkészítő Iskolát Londonban, amely száz év óta az első szefárd iskola volt Nagy-Britanniában.

Segített otthont adni az innovatív Saatchi zsinagógának is, amely

sikeresen vonzotta azokat a fiatal felnőtteket is, akik egyébként talán be sem tették volna a lábukat egy zsinagógába.

Kulcsszerepet játszott abban, hogy 2006-ban a Montefiore Alapítvány égisze alatt újjáélesztették a többségi ortodox rabbiknak szóló szemichát (felszentelés) az Egyesült Királyságban, miután a London School of Jewish Studies, korábban Jews’ College – ahol ő maga is a szószékre készült – megszüntette a felszentelést.

Raphael Zarum rabbi, az LSJS dékánja, aki a Montefiore kurzuson végzett, azt mondta, hogy

Levy rabbi egy „nagyszerű vezető” volt, aki megtanította neki, „hogyan kell megvalósítani a dolgokat”.

Levy rabbi „értékelte az akadémiai tanulást, Bátorította az embereket, hogy jöjjenek a Limmudba.

Nem félt a modernitástól”

– mondta Dr. Zarum rabbi.

„A tudomány és a vallás nem ellenségek, hanem kiegészítik egymást”

Rabbi Lord Jonathan Sacks első magyarul megjelent könyvének bemutatója alkalmából beszélgetett Erdő Péter, Vizi E. Szilveszter és Köves Slomó.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.