Putyin: a Nyugat meg akarja osztani a történelmi Oroszországot

Az orosz közszolgálati televízióban sugárzott interjúban Putyin kijelentette: „Minden a geopolitikai ellenfeleink politikáján alapul, akik meg akarják osztani Oroszországot, a történelmi Oroszországot”.


„Oszd meg, és uralkodj. Mindig erre törekedtek, most is ezt próbálják tenni, de a mi célunk más: az orosz nép egyesítése” – jelentette ki Putyin.

Putyin szerint „jó irányba halad” az orosz hadsereg. „Nemzeti érdekeinket, állampolgáraink érdekeit és a népünket védelmezzük” – mondta egy nappal azután, hogy 11. hónapjába lépett az ukrajnai orosz invázió.

Az orosz elnök ismételten bírálta Kijevet és nyugati szövetségeseit, akik „elutasítják a tárgyalásokat”. Ő viszont – mint mondta – „kész tárgyalni a folyamat valamennyi résztvevőjével az elfogadható eredmények érdekében”.

„Mindig is arra törekedtünk, hogy minden nézetkülönbséget békés eszközökkel oldjunk meg, tárgyalások útján” – tette hozzá.

Az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnába történő szállításával – amelyről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatásán született megállapodás – kapcsolatos kérdésre válaszolva az orosz elnök kijelentette, hogy „száz százalékban” bizonyos abban, hogy az orosz erők megsemmisítik az ukrán hadsereg által amerikai szövetségesétől hónapok óta kért fegyverzetet.

„Moszkva és Minszk, a két közeli szövetséges kapcsolataitól senkinek sem kell tartania, nem valaki ellen irányulnak, hanem a közös érdekeket szolgálják” – mondta vasárnap szintén az orosz állami televízióban Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője arra reagálva, hogy Berlinben aggodalmuknak adtak hangok Putyin elnök december 19-i minszki látogatása kapcsán.

Putyin a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „az orosz-fehérorosz gazdasági, kulturális, humanitárius, biztonsági és védelmi kapcsolatokat vitatták meg”.

Mihajlo Podoljak, a kijevi elnöki iroda vezetőjének tanácsadója vasárnap esti Twitter-üzenetében úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin biztosan nem kíván tárgyalni annak ellenére, hogy többször is utalást tett erre.

„Oroszország nem akar tárgyalásokat és azzal próbálkozik, hogy kibúvót találjon a felelősségre vonás alól” – írta Podoljak. „Ezért világos, hogy egy bíróság felé haladunk” – tette hozzá az ukrán elnöki tanácsadó a kijevi vezetés azon elképzelését felkarolva, miszerint az orosz kormányzatot az ukrajnai orosz hadművelet miatt egy nemzetközi törvényszék előtt szeretné felelősségre vonni.

Podoljak hangsúlyozta, hogy „egyedül Oroszország támadta meg Ukrajnát és öli lakosságát. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben nincs más „oldal, indíték, vagy geopolitika”.

Az ukrán hadvezetés arról számolt be, hogy a nap folyamán sikerült csapást mérnie a déli Herszonban egy orosz parancsnoki állásra, aminek során legalább hetven orosz katona megsebesült.

MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev

„Itt az ideje, hogy béketárgyalások útján kerüljük el az újabb világháborút”

Henry Kissinger felvázolta, hogy mit kellene tennie mindkét félnek a béke érdekében.