Megkezdődtek a karácsonyi ünnepségek a Szentföldön

A pandémia lecsengésével mintegy százhúszezer keresztény zarándokot és turistát várnak Betlehembe a karácsonyi ünnepekre – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja.

Az elmúlt két évben a világjárvány miatti beutazási korlátozások megakadályozták Betlehemben az éjféli mise szokásos megtartását, de idén újra fellendülésnek indult az idegenforgalom, és a karácsonyi időszakban már sok ezer keresztény zarándok járja Názáret, Jeruzsálem és Betlehem utcáit.

Az izraeli turisztikai minisztérium becslése alapján mintegy 120 ezer hívőt várnak a karácsonyi időszakra, s a minisztérium péntek estétől díjmentes utazást biztosít nekik Jeruzsálem és Betlehem között.

Az idei számok még nem érik el, de már megközelítik a pandémia előttit: 2018-ban karácsony hetében 135 ezren, a 2019-es rekordévben pedig 150 ezren utaztak a Szentföldre ünnepelni.

A külföldiek visszatérése megkezdődött, de még nem teljes: csak márciusban nyílt meg a tel-avivi repülőtér, és így 2022-ben egész évben a becslések szerint 2,6-2,7 millió turista látogatott el Izraelbe, ami jelentősen elmarad a 2019-ben mért 4,55 milliótól.

A minisztérium szakemberei szerint gátolja az erőteljesebb fellendülést az izraeli drágaság, ugyanis a Világgazdasági Fórum adatai alapján

Izrael a világ legdrágább utazási célpontjai közé tartozik.

Betlehemet különösen súlyosan érinti az idegenforgalom visszaesése, mert a város jelentős részben ebből él, s rendkívül fontosak neki a karácsonyi szezon bevételei.

Idén az őszi szezonban ismét életre kelt a város, októberben-novemberben újra hosszú sorok kígyóztak a születés templománál, hogy megérinthessék az ezüst csillag alatt a sziklát, ahol a hagyomány szerint Jézus született.

Decemberben Betlehem a város teljes díszkivilágításával, a boltok és az utcák karácsonyi feldíszítésével készült a látogatók tömegére, a következő napok különösen jelentős forgalmára.

Keresztény felekezetek vezetőivel is találkozott Magyarország elnöke

A téma a Közel-Kelet arab országaiban üldözött keresztényei megsegítésének kérdése volt.

A világ minden részéből érkezett keresztények részvételével megkezdődtek szombaton a karácsonyi ünnepségek a Szentföldön. A Krisztus születése alkalmából tartott hagyományos körmenet a délutáni órákban érkezett meg Betlehembe.

A körmenet délben indult Jeruzsálemből Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka vezetésével Betlehembe. A pátriárka az út utolsó szakaszát Jézus születésének helyéig – ahol a keresztények képviselői fogadták -, gyalog tette meg.

„Nagyon nehéz kihívások közepette élünk”

– mondta a latin pátriárka, az ukrajnai háborúra és legutóbbi izraeli-palesztin erőszakhullámra utalva.

„A karácsony üzenete azonban a béke. Meg lehet a dolgokat változtatni. Világosan kell látnunk, mit kell tennünk és mit kell mondanunk, hogy mindenki között megőrizzük az egység és a megbékélés fontosságát”

– tette hozzá.

Idén több tízezer látogatót várnak a szentföldi karácsonyi ünnepekre, jóval többet, mint az elmúlt két évben, amikor a koronavírus-világjárvány miatt korlátozások voltak érvényben. Az izraeli turisztikai minisztérium közölte: 120 ezer zarándokot várnak a világ minden tájáról.

A Ciszjordániában fekvő Betlehemben hatalmas karácsonyfát állítottak fel, tetején csillaggal, a Születés templomával szemben.

Karácsonyi üzenetükben a pátriárkák és más jeruzsálemi egyházfők bírálták „a keresztények elleni támadások növekedését, a hátrányos megkülönböztetést és a keresztény lakosság fogyását”.

A Szentföldön élő keresztények száma tovább csökken: a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinoknak mindössze két százaléka keresztény.

Az izraeli statisztikai hivatal szerint mintegy 185 ezer keresztény arab él Izraelben.

A jeruzsálemi érsek szerint Jézus idejében sem volt jobb Betlehemben, mint manapság

Mahmud Abbásszal karácsonyoztak a keresztények a Születés Templomában.