Hanuka csodája: Száz ukrajnai zsidó érkezett biztonságosan Izraelbe

Miközben ezrek szenvednek az ukrajnai háborúban, 100 bevándorló számára csoda történt: épségben megérkeztek Izraelbe.

A közelmúltban mintegy 100 ukrán zsidó alijázott Izraelbe, köztük olyan ágyhoz kötöttek is, akik hónapok óta vártak arra, hogy maguk mögött hagyhassák a háború sújtotta országukat.

„Ez a 100 új olim [új bevándorló], akik az IFCJ, a Joint és a ZAKA segítségével érkeztek, csatlakozik ahhoz a közel 14 ezerhez, akik a háború kezdete óta a Zsidó Ügynökség segítségével érkeztek Izraelbe. A bevándorlók befogadása a cionizmus legfontosabb küldetése… Továbbra is gondoskodunk minden igényükről, hogy biztosítsuk sikeres beilleszkedésüket az izraeli társadalomba”

– nyilatkozta Doron Almog, a Zsidó Ügynökség (Szochnut) elnöke.

A 76 éves Ella Smirnova elmondta, hogy kénytelen volt elmenekülni Odesszából, a városból, ahol született és felnőtt. Korábban Ros Hásánára, a zsidó újévre készülődés közben elesett és eltörte a nyakát, így teljesen lebénult.

„Teljesen mozgássérült vagyok, és ágyhoz vagyok kötve, így ez a háború csak tovább fokozta a tehetetlenség érzését, és nem láttam kiutat. Amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák, az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, hogy megpróbálok elbújni a lepedő alá, és csak úgy tudnék megmenekülni, ha valaki ja segítségemre sietne”

– mondta.

Pini Miretzki, —  aki a JDC (Joint) mentési és evakuálási szolgálatának igazgatója az egykori Szovjetunió területén –, hozzátette, hogy

„első kézből látjuk, hogy ezek a veszélyes zónákból való mentési küldetések különösen nagy kihívást jelentenek a komplikált egészségügyi állapotú idősek számára, különösen az egyre súlyosabb téli időjárási körülmények között…”.

Az evakuálási erőfeszítések mellett a JDC csapatai és önkéntesei továbbra is a helyszínen dolgoznak, hogy életmentő támogatást nyújtsanak tízezreknek ezekben a fagyos időkben – beleértve a gyógyszereket, élelmiszert, meleg ruhát és más téli ellátást, sok más szolgáltatás mellett”.

Néhány bevándorlónak hátra kellett hagynia katonakorú férjét, mint például Anna Stepura, aki gyermekeit, Marinát és Vladiszlavot hozta magával.

„Ez életmentő, még akkor is, ha a férjem nélkül kell megtennünk ezt a költözést. Őszintén remélem, hogy hamarosan csatlakozhat hozzánk Izraelben, de tudom, hogy ezt a lépést a családunk biztonsága és jövője érdekében meg kellett tennünk”

— mondta az asszony, aki kis családjával Ramlé-ban élő szüleihez fog csatlakozni.

„Bár ezeknek a legújabb izraelieknek az életét szinte az egész elmúlt évben a fájdalom és a szenvedés határozta meg, mégis inspiráló látni, hogy mennyire tele vannak reménnyel”

– mondta Yael Eckstein, az IFCJ elnöke.

„A hanuka a csodák és a hatalmas kihívások és a sötétség leküzdésének ünnepe. Ahogy őseink is fényre változtatták a sötétséget, úgy vagyok annyira reményteljes és büszke arra, hogy ez a repülés lehetővé teszi számukra, hogy új életet kezdjenek, ahol a fájdalmat messze maguk mögött hagyhatják”.

Dovi Weissenstern, a ZAKA vezérigazgatója elmondta, hogy

„a szomorú valóság az, hogy a világ nagy része belenyugodott az ukrajnai háborúba, miközben a mi önkénteseink továbbra is folyamatosan a helyszínen dolgoznak, más szervezetekkel együttműködve. Minden nap segítünk holokauszt-túlélőknek, időseknek és a bombázásokban megsérült embereknek. A háborús övezetből evakuált 100 ember kiszabadulása nagyon megható, különösen a hanuka napjaiban, mivel ez a gyengék hősiességének modern szimbóluma a hatalmasok felett”.

Két évtizedes rekord dőlt meg: 70 ezer ember alijázott idén Izraelbe

Több mint két évtizede nem érkezett ennyi bevándorló Izraelbe.