Szakadék szélén áll a világ – írja első izraeli nemzeti hírszerzési értékelés

Az izraeli hírszerzési minisztérium bemutatta az ország első nemzeti hírszerzési előrejelzési jelentését – írja a Jerusalem Post.

A világ egy olyan átmeneti időszakban van, amely után egyidejűleg bekövetkező válságok sorozata átrendezi a bolygó geopolitikáját – áll Izrael első kormányzati nemzeti hírszerzési előrejelzésében.

A jelentést a hírszerzési minisztérium az Egyesült Államokban és más nyugati országokban kiadott jelentések típusának mintájára tette közzé.

A jelentés szerint a világ a szakadék szélén áll, és valószínűleg az élet minden területét érintő különféle válságok sújtják majd.

A jelentést készítő nyolcfős szakértői csoport ajánlásai a nemzeti hatalommal és ellenálló képességgel kapcsolatos valamennyi kritikus területre kitértek, beleértve, de messze túlmutatva a puszta katonai erőn.

Ezek az ajánlások a kulcsfontosságú geopolitikai szövetségek előmozdítására, az országok közötti geopolitikai és technológiai híd szerepére, valamint a nemzeti ellenálló képességre a összpontosítottak.

A jelentés elismerte Izrael helyzetének jelentős változását is, mivel az energiahiányos országból energiafüggetlenné vált, mivel földgázt találtak a tengerparti területein.

Az ajánlásokat hétfőn egy külön konferencián mutatták be, amelyen Izrael valamennyi védelmi és hírszerzési ágának tisztviselői részt vettek.

Az IDF volt hírszerzési főnöke, Amos Yadlin, a Nemzetbiztonsági Tanács volt igazgatója, Yaakov Amidror, Elazar Stern hírszerzési miniszter és Alex Dan, a hírszerzési minisztérium főigazgatója, valamint néhány külföldi hírszerzési tisztviselő is a többi előadó között vaolt.

Az Iránnal való konfliktussal kapcsolatban Yadlin azt mondta: „Az irániak érzik a nyomást. Az „agymenéssel” küzdenek, és úgy érzik, hogy Izrael az Ábrahámi Egyezményt követően bekerítette őket”.

„Úgy érzik, hogy a világ a ‘rosszfiúkkal’ azonosítja őket, és hogy nem sikerült mérsékelniük a róluk kialakult képet” – tette hozzá Yadlin.

Dan főigazgató kijelentette, hogy a vad demográfiai trendek megváltoztathatják, hogy az országok hogyan határozzák meg jóléti, foglalkoztatási, oktatási és egészségügyi válságpolitikáikat.

„Az államnak keményebben kell dolgoznia a nemzeti ellenálló képesség megerősítésén”

– magyarázta Victor Israel hírszerzési minisztériumi tisztviselő, aki részt vett a jelentés elkészítésében.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok négyévente ad ki ilyen jelentést, a NATO, az Európai Unió, Szingapúr és az olyan nagyvállalatok, mint a RAND rendszeresen adnak ki ilyen jelentéseket, és hogy az izraeli hírszerzés sok ilyen jelentést követett nyomon.

A jelentés szerint Izrael számára nem lesz könnyű fenntartani a geopolitikai egyensúlyt az Egyesült Államokkal, Kínával és Oroszországgal való pozitív kapcsolatok között, mivel ezek a hatalmak a nyílt versengésből a nagyobb konfliktusok felé haladnak.

Sok szempontból hátrányt jelent Izrael számára az a várakozás, hogy ezek a tektonikus küzdelmek felváltják majd az olyan terrorcsoportok elleni háborút, mint az al-Kaida és az ISIS.

Jeruzsálem akkor virágzott, amikor a világ minden sarkából érkező országok tőle vártak ötleteket a terrorizmus elleni hatékony küzdelemre.

A konferencián kanadai védelmi és diplomáciai tisztviselők nagy küldöttsége, valamint az EU, Japán, Ausztrália, Dél-Korea és más európai országok nagykövetei is részt vettek.

Ami fontos: Megatrendek az orosz-ukrán háborúban — 2022

Az év vége egy olyan mérföldkő aminél talán érdemes megállni , és eltűnődni a „fontos”-on, ami mindeddig rejtve maradt a „sürgős” álcázóköde mögött. Robert C. Castel elemzése.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.