Hogy jutott Zelenszkij Kijevből Washingtonba?

Nem volt egyszerű feladat kihozni a háborúban álló Ukrajna elnökét Amerikába.

Zelenszkij kedd éjjel egy éjszakai vonattal Lengyelországba indult, mielőtt felszállt az amerikai légierő repülőgépére, amelyet állítólag egy Nato kémrepülőgép és egy F-15-ös vadászgép is támogatott – írja a BBC.

A washingtoni látogatásról szóló hírek a hét elején kezdtek el keringeni, de csak szerda kora reggel erősítették meg, amikor az amerikai tisztviselők már biztosak voltak abban, hogy Ukrajna vezetője biztonságban úton van az amerikai fővárosba.

A látogatásról már hónapok óta tárgyaltak, de a végső előkészületek gyorsan megtörténtek – a két elnök december 11-én beszélt erről, és három nappal később meghívást küldtek Zelenszkijnek. Csak a látogatás megerősítése után lehetett a végleges terveket megvalósítani.

Nem meglepő, hogy az utazásról nem adtak ki hivatalos információkat – az elnöki látogatások körül még békeidőben is szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben, de egy háborús vezető esetében a kockázatok még nagyobbak.

Mivel az orosz rakéták fenyegetése miatt a légi közlekedés Ukrajna felett túl kockázatos, Zelenszkij a jelek szerint titokban vonattal utazott Ukrajnán keresztül Lengyelországba, ahol szerdán kora reggel látták a határ menti Przemysl város egyik vasútállomásán.

A lengyel televízió felvételei azt mutatják, hogy Zelenszkijt is magába foglaló kíséret sétál a peronon, a háttérben egy kék-sárga ukrán vonattal.

Sok nyugati vezető és tisztviselő utazott vonattal, hogy meglátogassa Zelenszkijt Kijevben, de ez volt az első külföldi látogatása az oroszországi háború kezdete óta.

Nem sokkal később a repülési adatok azt mutatták, hogy az amerikai légierő Boeing C-40B típusú repülőgépe – amely feltehetően Zelenskijt szállította – felszállt a Rzeszow repülőtérről mintegy 80 km-re (50 mérföldre) nyugatra.

A repülőgép északnyugat felé, az Egyesült Királyság felé vette az irányt, de mielőtt belépett volna az Északi-tenger feletti légtérbe, egy Nato kémrepülőgép átvizsgálta a területet. A tengeren köztudottan orosz tengeralattjárók járőröznek.

Egy amerikai F-15-ös vadászgép, amely egy angliai bázisról szállt fel, az út egy részén kísérte Zelenszkij gépét.

„Nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy Oroszországnak vannak eszközei ebben az országban, és megpróbálhatnak tenni valamit”

– mondta egy magas rangú tisztviselő az ABC Newsnak. „Tudjuk, hogy mi forog kockán.”

A látogatás látszólag zökkenőmentesen zajlott, és csütörtökön Zelenszkij már vissza is tért európai földre, és a Telegramon azt írta, hogy megállt Lengyelországban, hogy találkozzon kollégájával, Andrzej Dudával.

„Az Ukrajnának küldött amerikai pénz nem adomány, hanem befektetés”

Az amerikai Kongresszusban mondott beszédet az ukrán elnök.