Rémálom: Hanukai fánk akadt a torkukon

Egy férfi szerdán megfulladt a hanukai fánktól a háredi Bnei Brak városában; ez már a harmadik fulladásos eset és a második haláleset, amelyet az olajban sült finomságok okoztak a héten kezdődött fény ünnepe óta.

A helyszínre kihívott Magen David Adom (MDA) mentősök a közlemény szerint eszméletlenül találták a 67 éves férfit.

A mentősök kihúzták a fánkdarabot, vagyis a szufganiját, és sikertelenül próbálták újraéleszteni a férfit, ezért kénytelenek voltak a helyszínen halottnak nyilvánítani

– közölte az MDA.

Hétfőn egy 70 éves férfi a tengerparti Netanya városából szintén a hagyományos finomságtól fulladt meg. Órákkal később egy 61 éves férfi a déli Ofakim városából került kórházba súlyos állapotban egy hasonló eset után. A férfi továbbra is eszméletlen állapotban van, és lélegeztetőgépen tartják a beersebai Soroka Orvosi Központban.

Az MDA közleményében arra figyelmeztetett, hogy az olajos zselével vagy pudinggal töltött szufganija, amely a nyolcnapos zsidó hanuka ünnepe alatt népszerű nassolnivaló, fulladásveszélyt jelenthet a gyermekek és az idősek számára.

Ki volt őrült Antióchusz, a hanukai történet főgonosza?

I. e. 175-ben, társadalmi és politikai forrongások közepette lépett a szír-görög birodalom trónjára IV. Antióchusz Epiphanesz.