Románia izraeli drónokat vásárol

Pilóta nélküli, taktikai-operatív repülőgép-rendszerek beszerzéséről írt alá keretmegállapodást kedden a román védelmi minisztérium (MAPN) az izraeli Elbit Systemsszel.

A MAPN közleménye szerint az öt éven belül leszállítandó hét Watchkeeper X típusú robotrepülőgép-rendszer teljes beszerzési költségét áfa nélkül 1,89 milliárd lejben (155 milliárd forint) határozták meg. Az Elbit kötelezettséget vállalt arra, hogy már az első két rendszer földi irányítóállomását, bizonyos alegységeit és elektromos berendezéseit romániai beszállítóktól rendeli meg, a román hadseregnek szánt harmadik rendszertől kezdődően pedig valamennyi szerkezeti elem gyárátását a román védelmi iparra bízza.

A MAPN szerint a román hadseregnek szánt robotrepülőgép-rendszerek karbantartását és a cserealkatrészek gyártását is a román védelmi iparra bízzák, hogy „válság vagy háború esetén használatukhoz ne legyen szükség külföldi műveletekre”.

Watchkeeper X delivering maritime ISR

Unmanned platforms add significant capability to existing maritime assets by delivering persistent surveillance over vast areas of land and sea and over significantly long periods of time – more so than any manned platform. Click here to know more, https://www.thalesgroup.com/en/global/activities/defence/unmanned-aerial-vehicles-systems/tactical-uav.

A Defenceromania.ro portál szerint a Watchkeeper X a – brit hadsereg által afganisztáni és iraki bevetéseken használt – Hermes 450-es típus továbbfejlesztett, korszerű érzékelőkkel ellátott változata. Az Elbit által gyártott drónok bizonyos alkatrészeit jelenleg is a kelet-romániai Bákóban állítják elő, de összeszerelésüket eddig másutt végezték.

A román védelmi minisztérium az ukrajnai háborúban hírnevet szerzett, pilóta nélküli török repülőket is akar vásárolni: szeptember elején három darab, egyenként hat harci drón távirányítását ellátó, Bayraktar TB2-es típusú repülőgéprendszer beszerzésére kért előzetes jóváhagyást a parlamenttől.

Haredi nők százai vesznek részt az IDF világszínvonalú drónjának fejlesztésében

Ultraortodox női szoftvermérnököket fog alkalmazni az Elbit Systems.