Miért nyolcnapos a hanuka?

Az első napra még elég volt az olaj, nem kellett csoda ahhoz, hogy égjen. A csoda maga tehát hét napon át tartott. Vagy talán mégsem? Mit ünneplünk az első napon? — feszegeti az izgalmas kérdést a zsido.com összefoglalója.

Közismert tény, hogy hanuka nyolcnapos ünnep, a kis korsónyi, ám nyolc napon át égő olaj emlékére. Van ebben egy kis logikai bukfenc, és ez a „Bét Joszef [Joszef Káro rabbi, a Sulchán Áruch szerzője] kérdése” néven ismert. A kérdés a következő: miért vezettek be bölcseink egy nyolc napon át tartó ünnepet?

Akármilyen hihetetlen, bölcseink válaszok és érvek százaival álltak elő az évszázadok során. De először nézzük, hogy miért nyolcnapos az ünnep, vagyis miért kellett az olajnak nyolc napon át égnie. A magyarázat erre általában az, hogy ennyi időre volt szükség új, tiszta olaj előállításához. Az olajpréselés azonban ennél jóval gyorsabb folyamat, egy nap bőven elegendő rá. A válasz a rituális tisztaság témakörében keresendő. Ahhoz ugyanis, hogy valaki elkészíthesse az olajat, az illetőnek rituálisan tisztának kellett lennie. Ez a folyamat pedig hét napon át tartott, vagyis a megtisztulás egy hete után következett az olaj elkészítésének napja, ez adja ki a bűvös nyolcas számot.

Térjünk most vissza a fenti kérdésünkhöz. A rá adott válaszok közül csupán néhány példát idézünk:

  • a zsidók tudták, hogy nyolc napba telik az új olaj elkészítése, ezért a kancsóban levő mennyiséget nyolc egyenlő részre osztották. A csoda tehát már az első napon megtörtént, mert az egynyolcadnyi olaj elegendő volt arra a napra
  • miután az első nap megtöltötték és meggyújtották a menóra mécseseit, az olaj nem tűnt el, a mécsesek folyamatosan tele voltak az első napon ugyanúgy, mint a következő hét nap során
  • az első napon nem az olaj csodáját, hanem a görögök felett aratott győzelmet ünnepeljük
  • minden nap kiöntötték az összes olajat a kancsóból a menóra mécseseibe és a kancsó csodás módon újra megtelt másnapra
  • az első napon a kancsó megtalálásának csodáját ünnepeljük

Az is elképzelhető, hogy az első nap megünneplését nem maga a csoda teszi szükségessé – ahogy a válaszok túlnyomó többsége véli –, hanem valami egészen más. A folytatás itt olvasható.

Köves Slomó: Ha teszünk a csodáért, akkor lesz csoda!

Meggyújtották az első hanukai gyertyát a budapesti Nyugati téren felállított gyertyatartón.