„Mariupol a mi Maszadánk” – Izraelbe látogatott az Azov-alakulat küldöttsége

Ilja Szamojlenko azov-tiszt, a mariupoli Azovsztal gyár egyik volt védője vezette a küldöttséget Izraelbe.

Az ukrán Azov-ezred küldöttsége a napokban Izraelbe látogatott, ahol izraeli tisztviselőkkel és az IDF tartalékosaival találkoztak, és beszéltek az Ukrajnában zajló orosz invázióról.

A küldöttség csütörtökön érkezett Izraelbe, és az Azov tisztje, Ilja Szamojlenko vezette, aki egyike volt azoknak a katonáknak, akik az Azovsztal acélmű alatt húzták meg magukat, amikor az év elején megpróbálták megvédeni Mariupolt az orosz inváziótól.

Szamojlenkót az Azvosztal acélművek több hetes ostromát követően foglyul ejtették az oroszok, majd szeptemberben egy fogolycsere keretében szabadon engedték.

Асоціація родин захисників „Азовсталі” on Twitter: „🇮🇱 „Азов” в Ізраїлі Розпочалась робоча поїздка в Ізраїль військовослужбовця полку „Азов” Іллі Самойленка та заступниці голови Асоціації родин захисників „Азовсталі” Юлії Федосюк. Деталі: https://t.co/fpwrtpT4Sy pic.twitter.com/ooBRFHRnpL / Twitter”

🇮🇱 „Азов” в Ізраїлі Розпочалась робоча поїздка в Ізраїль військовослужбовця полку „Азов” Іллі Самойленка та заступниці голови Асоціації родин захисників „Азовсталі” Юлії Федосюк. Деталі: https://t.co/fpwrtpT4Sy pic.twitter.com/ooBRFHRnpL

A küldöttség azért érkezett Izraelbe, hogy kiálljon az Azov-ezred még mindig fogságban lévő tagjainak érdekében, hogy beszéljen a mariupoli Azovsztal gyár védelméről, és hogy szembeszálljon az ezredről és a folyamatban lévő háborúról szóló orosz tudósításokkal és nyilatkozatokkal, amelyek neonácinak állítják be az Azov-ezredet és az ukrán vezetést.

A látogatást az Ukrajna Izraeli Barátai szervezet kezdeményezte, az izraeli ukrán nagykövetség és a Nadav Alapítvány támogatásával.

Szombaton a küldöttség ellátogatott Maszadába, ahol az utolsó zsidó lázadók közül néhányan i. u. 73-ig kitartottak a római hadsereg ellen.

„A mariupoli védők 2022-es hőstette az egész világot megdöbbentette”

– nyilatkozta a küldöttség. „Az orosz megszállással szembeni ádáz ellenállásban a világ különböző népei párhuzamot láttak saját történelmük különböző epizódjaival, összehasonlítva a mai ukrán hősöket a múlt hőseivel. Mindannyiukban közös volt egy dolog – a megalkuvást nem ismerő, néha biztos halált jelentő küzdelem a függetlenségükért. A szabadságukért folytatott harcban mindent feláldozó emberek megbecsülése áthatja a történelem egészét”.

Асоціація родин захисників „Азовсталі” on Twitter: „🇮🇱🇺🇦 „Маріуполь – це ваша Масада”Наша делегація в Ізраїлі відвідала Масаду. Подробиці про цю поїздку азовця Іллі Самойленка та представниці Асоціації Юлії Федосюк читайте за посиланням: https://t.co/ynYcWYcfBt pic.twitter.com/C4q2LsH13f / Twitter”

🇮🇱🇺🇦 „Маріуполь – це ваша Масада”Наша делегація в Ізраїлі відвідала Масаду. Подробиці про цю поїздку азовця Іллі Самойленка та представниці Асоціації Юлії Федосюк читайте за посиланням: https://t.co/ynYcWYcfBt pic.twitter.com/C4q2LsH13f

„Amikor ma Izraelben Mariupol védelméről beszélünk, az izraeliek, megértve mindenekelőtt a 2000 évvel ezelőtti és a mai háború közötti katonai különbségeket, állandóan azt ismételgetik:

„Mariupol a ti Maszadátok”. És mi biztosan visszatérünk oda”.

Szamojlenko és a küldöttség a látogatása során találkozott az IDF tartalékos katonáival is, köztük egy luhanszki és egy mariupoli ukrán katonával. Az Azov küldöttsége a tartalékosokkal az ezredben és az IDF-ben való szolgálatról, valamint az ukrán és az izraeli hadsereg közötti hasonlóságokról és különbségekről beszélgetett.

Az Azov küldöttség emellett részt vett a Mariupol ostromáról szóló „The Untold Truth About Mariupol” című dokumentumfilm vetítésén.

Tényleg lecserélte a náci jelvényeit az Azov-alakulat?

A farkas csak a szőrét változtatja meg, a természetét nem. Hende Olivér írása.