„Valami készülődik” – hamarosan újra támadásba lendülhetnek az oroszok

Attól tartok, hogy a Kremlben valami készülődik, és intenzív hetek elé nézhetünk. Hamarosan egy új, koncentrált orosz offenzíva indulhat, és sajnos elképzelhető, hogy Belarusz is közvetlenül belép a háborúba – írja közösségi oldalán Anton Bendarzsevszkij, geopolitikai szakértő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

A szakértő három okot lát erre:

1. Egyrészt folytatódott a Belarusz hadsereg felkészítése támadó műveletekre: a gyakorlatok során pontonhidak gyors felépítését próbálták (ugye Ukrajna megsemmisítette a hidakat a belarusz határ közelében) és egyre több katonai erőt dobnak át délre, Ukrajnához. A belarusz lakosságban egyre jobban tartanak attól, hogy az ország közvetlenül is belép a háborúba, és az év végére, az ünnepek idejére teszik ennek idejét.

Lehet persze, hogy az egész egy elterelő manőver.

2. Másrészt készülődéseket lehet látni Oroszországban is. A mobilizált erők már a fronton vannak. A Herszon feladása után onnan kivont katonák is részben Zaporizsjébe, részben Donyeckbe kerültek.

De ennél talán sokkal beszédesebb az, hogy Putyin minden év végi nyilvános szereplését lemondta. Pedig azokból több is akadt volna:

– hagyományosan az orosz sajtó vezetőivel tartott nagy beszélgetést

– a kétezres évek eleje óta folyamatosan megtartott, általában 3-4 órára nyúló „egyenes vonalat” – amikor az orosz lakosság kérdezhetett Putyintól

– valamint a szövetségi tanács (orosz felsőház) előtt tartott év végi évértékelő beszédét is. Ez utóbbira konkrét kötelezettsége van az orosz alkotmány szerint.

Elképzelhető, hogy ezek lemondása inkább azt mutatja, hogy sikerek híján Putyin nem akar ilyen nyilvános fórumokat tartani, és megvárja a kikommunikálható eredményeket.

Ám valószínűbb, hogy az orosz vezetés készül valamire, és a felsorolt események csak bezavarnak, elterelik a figyelmet.

Könnyen lehet, hogy az időzítés is egybeesik, és amire készülnek, még az év vége előtt bekövetkezik.

A nyilvános események lemondásával szemben Putyin az egész szombati napját december 17-én az orosz vezérkarban töltötte, és erről az orosz sajtó folyamatosan tudósított is. Ezután másnap az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu (a Putyinnal folytatott beszélgetések után), kimerészkedett a frontra, és a helikopteréről megtekintette az orosz állásokat.

3. És van itt egy harmadik szempont is, maga az időzítés: az időjárás – a befagyott talaj – kedvez a támadó jellegű hadműveleteknek. Ez különösen Ukrajna északi részében előny, ahol a melegebb időben nehéz a mozgás a lápos, mohás, erdős vidéken (el is akadt benne az orosz haditechnika február-márciusban).

A Nyugaton közben karácsonyi ünnepek kezdődnek. Az adminisztráció szünetel, a döntéshozók pihennek. Ha Oroszország (és Belarusz) ismét támad, a reakció sokkal lassúbb lesz.

Belarusz fejtörő: meggyilkolhatták Lukasenka külügyminiszterét?

Vlagyimir Makejt sokan az elnök közeli szövetségesének, sőt akár lehetséges utódjaként tartották számon. Halálának körülményei továbbra is tisztázatlanok.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.