Tíz éve nem tudják ki az örököse a milliomos üzletember vagyonának

A 2012-ben elhunyt holokauszttúlélő és Staten Island-i ingatlanfejlesztő, Roman Blum 40 millió dolláros hagyatéka tíz év után is vitatott a potenciális örökösök között.

Roman Blum hozzátartozóinak évtizedes keresése még mindig tart, de 40 millió dolláros hagyatéka, amely a New York-i történelem legnagyobb be nem igényelt hagyatéka volt, lassan apad, mivel az ügyet még nem sikerült lezárni.

Blum Lengyelországban született, és családját megölték a holokauszt során. Amerikában sikeres üzletember lett, megházasodott, de gyermekei nem születtek.

Blum, aki a Verrazzano-Narrows híd megépítése után épített és adott el házakat Staten Islanden, nem hagyott hátra New York államban benyújtott végrendeletet.

A vitát az okozza, hogy Blumnak nincsenek törvényes utódai.

A Richmond megyei közigazgatási hivatal felügyeli a hagyaték felosztását, de az adók és az ügyvédi költségek miatt ez a felére csökkent.

Jelenleg két fél tart igényt a vagyonra – az egyik Maxim Shimnyuk, egy 44 éves orosz állampolgár, aki azt állítja, hogy ő Blum dédunokája.

A másik jelölt a néhai Helen Pietrucha, Blum régen elvesztett szerelme, akiről úgy vélik, hogy egy állítólagos „titkos végrendelet” kedvezményezettje. A pár a háború elején együtt bujkált, de elszakadtak egymástól. Mire a háború után megtudta Blum, hogy a nő életben maradt az már egy másik férfihez ment hozzá. Helennek sem született gyermeke, de a gondozója magának követeli a vagyont.

A Pietruchának írt utolsó levelében Blum állítólag egy végrendeletet is mellékelt, amelyben ez állt: „Halálom után minden vagyonomat szeretett Helen Pietruchámnak adom”. Erre hivatkozik Helen gondozója.

A végrendelet érvényességét, amelyet soha nem nyújtottak be Staten Islanden, és amelyet két elhunyt tanú írt alá 1987-ben, most bíróságon vitatják.

(The Daily Mail)

Weiss Manfrédra emlékeztek halálának 100. évfordulója alkalmából

A Salgótarjáni utcai zsidó temetőben felújított síremléknél emlékeztek a hazai iparosodás kiemelkedő alakjára.