Az ukrajnai menekültek több mint egyharmada maradni szeretne Németországban

Az ukrajnai menekültek több mint egyharmada maradni szeretne Németországban – derült ki egy múlthéten közzétett német felmérésből.

A megkérdezett több mint 11 ezer ukrajnai menekült 26 százaléka szeretne végérvényesen Németországban maradni, további 11 százalék pedig még évekig maradna. A menekültek 34 százaléka azt állította, hogy el kívánja hagyni Németországot a háború végével, 27 százalék viszont azt mondta, még bizonytalan.

A megkérdezettek mindössze 2 százaléka mondta, hogy egy éven belül visszatérne a hazájába.

A felmérés elkészítésének idején, az augusztustól októberig tartó időszakban, a keresőképes ukrajnai menekültek 17 százaléka dolgozott, 71 százalékuk olyan munkakörben, amely egyetemi végzettséget vagy szakképesítést igényel.

A korábbi tapasztalatok alapján „viszonylag magas ez az arányszám” más menekültek csoportjaihoz képest – hangoztatta Herbert Brücker, a szövetségi munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit – BA) munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung – IAB) egyik vezető munkatársa.

A felmérés az IAB, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF), a német statisztikai hivatal, valamint a német gazdaságkutató intézet összefogásában valósult meg.

A megkérdezett ukrajnai menekültek 60 százaléka azt mondta, Németországba való utazással kapcsolatos döntésüket döntően az befolyásolta, hogy már voltak ott élő családtagjaik, barátaik, illetve ismerőseik. Mindemellett olyan tényezőket is említettek, mint az emberi jogok tiszteletben tartása, az oktatási rendszer, a befogadó társadalom és Németország gazdasági helyzete.

EPA/PHIL NIJHUIS

Ukrán menekült gyerekek Hollandiában EPA/PHIL NIJHUIS

Miért Európába menekülnek az ukrán zsidók, és nem Izraelbe?

Németországban zsidó menekültnek lenni „kiváltságos helyzet a többi menedékkérőhöz képest.”