Zsidók rejtegetéséért kivégzett lengyeleket nyilvánított mártírrá a pápa

Ferenc pápa szombaton mártírrá nyilvánított egy lengyel házaspárt, akiket a második világháború idején a német rendőrség kivégzett, mert zsidókat rejtegettek tanyájukon.

Jozef Ulma földműves és méhész és felesége, Wiktoria a lengyelországi Markowa városában rejtegette a zsidó közösség több tagját, akiket Lengyelország német megszállása idején üldöztek.

Nemsokkal később egy informátor nyilvánvalóan elárulta őket, és a zsidókat 1944 márciusában a rendőrség megölte. A házaspárt ezután agyonlőtték hat kisgyermekükkel együtt, akik közül a legidősebb 8 éves volt.

A vértanúság elismerése lehetővé tenné a házaspár boldoggá avatását, ami az utolsó hivatalos lépés az esetleges szentté avatás előtt. A boldoggá avatás után egy, a közbenjárásuknak tulajdonított csodára lenne szükség az esetleges szentté avatáshoz.

A jeruzsálemi Yad Vashem, a holokauszt emlékezetének világközpontja szerint a házaspár szemtanúja volt az otthonukból elhurcolt zsidók kivégzésének 1942 nyarán.

Miközben a többi zsidót keresték, egy hatfős zsidó család Ulmáéknál keresett menedéket, akik egy másik zsidó család két nővérével együtt befogadták őket, és a tanyájuk padlásán rejtették el őket.

A náci rendőrség felfedezte a zsidókat a tanyán, és agyonlőtte őket, majd meggyilkolták a gazdát, feleségét, aki hét hónapos terhes volt, és a gyerekeket.

A Vatikán szerint Ferenc pápa akkor értesült az Ulma család sorsáról, amikor 2016-os zarándokútja során Lengyelországba látogatott. Egy 2018-as nyilvános audiencián Ferenc úgy méltatta a családot, mint

„az Istenhez és parancsolataihoz való hűség, a felebaráti szeretet és az emberi méltóság tiszteletének példáját”.

A holokauszt során Lengyelország mintegy 3 millió zsidójának csaknem mindegyikét megölték a németek és kollaboránsaik, és a nácik a megszállt Lengyelországban építették fel a legnagyobb haláltáborokat.

Miért áldotta meg egy csodarabbi a gyermek Kossuth Lajost?

A Kossuthot megáldó rabbi legendájának Michael K. Silber járt utána.