Republikánus szenátorok álltak ki Izrael mellett

Nyolc republikánus szenátor szerdán levelet küldött Merrick Garland igazságügyi miniszterhez és Christopher Wray FBI-igazgatóhoz, amelyben követelik, hogy az FBI szüntesse be a vizsgálatot Shireen Abu Akleh palesztin-amerikai újságírónak az IDF egyik májusi terrorellenes-művelete során történt lelövése ügyében.

A Marco Rubio és Chuck Grassley szenátorok által jegyzett levélben a nyomozás azonnali befejezését követelik, „mielőtt azok további károkat okoznánk az Izraellel fenntartott kétoldalú kapcsolatainknak”.

Szeptemberben az IDF nyilvánosságra hozta vizsgálatának eredményét, amely szerint „nagy a valószínűsége” annak, hogy Abu Akleh, az Al Jazeera újságírója „véletlenül” halt meg az IDF lövéseitől egy tűzharc során, amely az IDF és palesztin fegyveresek folytattak Dzsenín városában. Az őt megölő lövések pontos forrását azonban nem lehetett „egyértelműen” megállapítani, beleértve annak lehetőségét is, hogy palesztin lövések ölték meg. Az izraeli katonai főügyész megállapította, hogy „nem merült fel bűncselekmény gyanúja”, és nem indult katonai rendőrségi vagy bűnügyi vizsgálat.

A szerdai levél, amelyhez további republikánus szenátorok is csatlakoztak, azzal érvel, hogy az izraeli vizsgálat megállapításai elegendőek az ügy lezárásához.

„Ennek fényében megdöbbentőnek tartjuk, hogy az igazságügyi minisztérium és az FBI megpróbálja semmibe venni Izrael szuverenitását azzal, hogy beleszól egy olyan vizsgálatba, amely lezárult, és amelyben amerikai tisztviselők is részt vettek”

– áll a levélben. „Ráadásul a jelentések szerint Nides amerikai nagykövetet nem tájékoztatták az minisztérium döntéséről, hogy vizsgálatot indít. Ha ez igaz, akkor ez teljesen elfogadhatatlan, és a kormányzati szervek közötti belső koordináció megszakadását jelenti. A vizsgálat rávilágít az igazságügyi minisztérium és az FBI túlkapásaira és a vizsgálatok átpolitizálására”.

Izraeli tisztviselők „súlyos hibának” nevezték a vizsgálatot, és közölték, hogy nem fognak együttműködni a nyomozással.