Netanjahu megígérte, hogy nem nyúl a haredik sorozásához

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt csütörtökön ígéretet tett az ultraortodox pártok vezetőinek, hogy az általa vezetett következő kormány olyan politikát fog követni, amely szerint „senki nem kerül börtönbe azért, mert Tórát tanul” – írja a Walla.

Netanjahu ígérete az UTJ és a Sász képviselőivel folytatott megbeszélések során hangzott el, amikor a jesiva diákoknak az IDF-ben való katonai szolgálat alóli mentesítéséről tárgyaltak.

Csütörtök reggel óta az UTJ meglehetősen optimistán ítéli meg a koalíciós tárgyalások előrehaladását. Az elmúlt napokban a párt vezető tagjai által Benjamin Netanjahuval és a Likud más tagjaival folytatott hosszú órákon át tartó megbeszélések után az UTJ koalíciós követeléseinek többségéről megállapodás született.

Az elért megállapodások némelyike szerint a kormány elő fogja mozdítani a Tóra-tanulásról szóló alaptörvényt, amely a jesivában való tanulást alapvető jogi értékként jelöli meg, megnehezítve a Legfelsőbb Bíróság számára annak a rendelkezésnek az érvénytelenítését, amely mentesíti a Tóra-tanulókat az IDF-ben való szolgálat alól.

Bár a felek még nem jutottak végleges megállapodásra magának a törvénynek a megfogalmazásáról, úgy tűnik, hogy elfogadják azt a követelést, hogy az ne tartalmazzon toborzási célokat és szankciókat.

Annak érdekében azonban, hogy a hareduej a kormányalakítás után is garantálni tudják a javaslat szövegezése feletti ellenőrzést, úgy döntöttek, hogy a sorozási törvényt a következő költségvetés jóváhagyásának előestéjén fogják népszerűsíteni, hogy az haredik a sorozás kérdésében való előrelépés függvényében támogassák azt.

Ennyit a szolidaritásról – Ukrajna jól kiszúrt magával és Izraellel is

Az izraeli diplomatákat meglepte Kijev döntése.