Netanjahu: Béke a szaúdiakkal a palesztin konfliktus megoldásának kulcsa

Benjamin Netanjahu kijelölt miniszterelnök egy arab televíziós csatornának adott interjúban azt mondta, hogy békére törekszik Szaúd-Arábiával, és azt állítja, hogy ez lehet a kulcsa a palesztin-izraeli konfliktus megoldásának.

Az Al Arabiya csatornának adott terjedelmes interjúban Netanjahu arra ösztönzi Szaúd-Arábiát, hogy csatlakozzon az Ábrahám-egyezményekhez.

„Úgy gondolom, hogy nem pusztán a béke kiterjesztésének lehetőségével állunk szemben, hanem egy új békekezdeményezéssel rendelkezhetünk, amely óriási ugrást jelenthet mind az arab-izraeli konfliktus, mind pedig végső soron a palesztin-izraeli konfliktus megoldásának elérésében”

– mondja.

„Természetesen arra utalok, ami egy valóban figyelemre méltó történelmi béke lehet Szaúd-Arábiával”

– mondja.

„Úgy gondolom, hogy a Szaúd-Arábiával való béke két célt szolgálna. Ez egy kvantumugrás lesz az Izrael és az arab világ közötti általános béke szempontjából. Elképzelhetetlen módon fogja megváltoztatni a térségünket, és úgy gondolom, hogy végső soron elősegíti az izraeli-palesztin békét”

– mondja Netanjahu.

„Szaúd-Arábia vezetésén múlik, hogy részt akar-e venni ebben az erőfeszítésben”.

Szaúd-Arábia két évtizeddel ezelőtt egy olyan béketervet javasolt, amely szerint Izraelnek az 1967-es háború előtti határokig kellene visszavonulnia cserébe teljes békéért az arab világgal.

Az IDF ismét rakétakilövő helyeket fedezett fel gázai iskolák mellett

Azután, hogy az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete nyilvánosságra hozta, hogy egyik iskolája alatt megdőlt a talaj, és hogy a Hamász terrorista alagút építése okozta az omlást.