A palesztinok nagy többsége támogatná új terrorcsoportok megalakulását

Megdöbbentő eredményt mutat az a felmérés, melyet a Palestinian Center for Policy and Survey Research (Palesztin Politikai és Felméréskutató Központ) végzett december 7 és 10 között palesztinok körében.

A felmérés szerint a palesztinok 72%-a (84% a Gázai övezetben, míg Ciszjordániában 65%) azt mondja, hogy támogatja olyan új terrorcsoportok megalakítását, amelyek nem fogadnak el parancsokat a Palesztin Hatóságtól és nem részei a Palesztin Hatóság biztonsági szolgálatainak; a válaszadók mindössze 22%-a ellenzi ezt.

Ráadásul a megkérdezett palesztinok 79%-a nem akarja, hogy a csoport tagjai megadják magukat a Palesztin Hatóságnak, és 87% szerint a Hatóságnak nincs joga letartóztatni e csoportok tagjait, hogy megakadályozza őket abban, hogy izraeliek elleni támadásokat hajtsanak végre.

Általánosságban elmondható, hogy a palesztinok negatívabban viszonyulnak Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz, mint a korábbi felmérések során, a megkérdezettek mindössze 23%-a elégedett Abbász vezetésével.

A terror támogatása is nőtt összességében: 55% támogatja a „fegyveres összecsapásokhoz és az intifádához” való visszatérést a jelenleg fennálló patthelyzet feloldása érdekében.

Ha választani kellene, hogy mi lenne a legjobb módja egy független állam létrehozásának, 51% választja a terrort, ez a vélemény egyébként három hónap alatt 10 százalékpontos növekedést jelent; csak 21% választja a tárgyalásokat, és 23% a „népi ellenállást”.

Az EP megoldatná az izraeli-palesztin konfliktust

Nem meglepő módon, gyakorlatilag csak Izraeltől vár ehhez lépéseket.