Nolan: Saját „atomkísérleteket” hajtottunk végre Los Alamosnál

A rendező, aki már egy Boeing 747-est is felrobbantott a Tenet kedvéért, most az Oppenheimer atombomba-tesztek újraalkotásának kihívásairól beszélt – olvasható az Esport1 oldalán.

Nolan az új filmjével kapcsolatban elmesélte, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenéznie, miután az atomrobbanást CGI (számítógéppel generált képek) nélkül szerették volna bemutatni.

Robert Oppenheimer volt a nukleáris fegyverek egyik úttörője a második világháború idején, 1945-re pedig eljutottak arra szintre, hogy tesztelni kezdték az első atombombákat Új-Mexikóban. Rövid idő alatt sikerült tökélyre fejleszteni a tömegpusztító fegyvert, hiszen egy hónappal később az Egyesült Államok ledobta az első töltetet Nagaszakira, majd néhány nappal később a másodikat is Hirosimára. Ezek után Japán is kapitulált, így a második világháború hivatalosan is véget ért.

Nolan megosztotta, hogy miként oldották meg ezeknek a kísérleteknek az újrabemutatását CGI nélkül:

„A Trinity-teszt újraalkotása számítógépes grafika használata nélkül óriási kihívás volt. Már korán leszerződtettem Andrew Jacksont, ő felelt a vizuális effektusokért, aki fogta magát és azt vizsgálta, hogyan tudnánk a film jó pár vizuális elemét a gyakorlatban megvalósítani, a kvantumdinamika és a kvantumfizika ábrázolásától kezdve egészen a Trinity-tesztig… hatalmas kihívások előtt álltunk.

Mindenesetre az új-mexikói Los Alamos mellett található fennsíkon hajtottuk végre a saját atomkísérleteinket.

Ráadásul az időjárás sem volt mindennapi, de ez is kellett a filmhez. Mármint a durva körülményekre is szükségünk volt. Szóval ezek mind-mind komoly kihívást jelentettek, de végül sikerült összehozni.”

Nolan régóta úttörő rendezőnek számít, hiszen nem rest valós mutatványokat is végrehajtani a filmjeinek hitelessége kedvéért. Előfordult már, hogy felrobbantott egy igazi Boeing 747-est a 2020-as Tenet forgatása közben, a Sötét Lovag: Felemelkedés nyitójelenetét tényleg a levegőben rögzítették kaszkadőrök segítségével, de egy nagyobb töltetet is rálövetett már egy olvadó gleccser tetejére az Interstellar miatt.

Az Oppenheimer 2023. július 21-én mutatják be a mozikba.

Az eredeti teljes cikk Nolan „atomkísérleteiről” itt olvasható.

Megvan, ki alakítja Teller Edét az új Nolan filmben

Christopher Nolan Oppenheimer életrajzi filmje, amelynek szereplőgárdájában már Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Matt Damon és Emily Blunt is szerepel, három újabb nagy névvel bővült.