Líbia a Lockerbie-merénylő szabadlábra helyezését követeli

A skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan Am-repülőgép elleni merénylet egyik gyanúsítottjának, a feltételezett pokolgépkészítőnek, a Kadhafi-féle egykori líbiai hírszerzés egyik ezredesének a szabadlábra helyezését követelte kedden a líbiai rivális miniszterelnökök egyike, Fati Basaga.

Az amerikai hatóságok előzőleg közölték, hogy Abu Agila Mohammad Maszúd Heir al-Marimit őrizetbe vették, és az Egyesült Államokban áll bíróság elé. Hétfőn meghallgatta őt egy washingtoni szövetségi bíróság, és nemzetközi terrorizmus címén vádat emeltek ellene.

Fati Basaga a kelet-líbiai parlament üléséről távozva a helyi televíziós csatornának azt mondta: Maszúdot szerinte elrabolták, ami törvényellenes, így elutasítják.

A 2011 óta polgárháború dúlta Líbiában két rivális kormány van, mindkettőt támogatják nemzetközi pártfogók, illetve számos fegyveres milícia az országban. Az egyik kormány székhelye Tripoli, a másiké, a Basaga vezette kabineté Szirt, a parlament pedig Tobrukban működik.

Kijelentésével Basaga azt sejtette, hogy riválisa, az átmeneti kormányt vezető Abdulhamid Dbeibah valamiképpen cinkos a Maszúd kiadatására irányuló műveletben.

A gyanú szerint Maszúd, aki 1973 és 2011 között a líbiai hírszerzés magas rangú tisztje, robbantási szakértője volt, 1988 decemberében parancsnokainak utasításra egy bőröndben szállította Máltára a pokolgépet, amelynek időzítőjét később állította be. Ez a bomba robbant fel december 21-én a Pan Am 103-as járatának fedélzetén Skócia felett. A Londonból New Yorkba tartó járat katasztrófájának nem volt túlélője, 270 ember vesztette életét, és ez minden idők legsúlyosabb, brit területet érő terrortámadása.

Amerika elfogta a 270 áldozatot követelő Lockerbie-merénylet egyik elkövetőjét

A líbiai hírszerzés egykori ezredese 34 év után felelhet a tetteiért.