Jeruzsálembe költöztetné a nagykövetséget a cseh elnök

Miloš Zeman cseh elnök arra kérte a cseh miniszterelnököt, hogy még a jövő márciusban lejáró mandátuma előtt hagyja jóvá a nagykövetség Jeruzsálembe költözését.

Miloš Zeman cseh elnök hétfőn azt kérte, hogy országa nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezzék át a következő hónapokban.

Zeman arra kérte Petr Fiala cseh miniszterelnököt, hogy még a jövő márciusban lejáró hivatali ideje előtt hagyja jóvá a költözést.

Az elnök még azt is felvetette, hogy ő és Fiala Izraelbe látogatnának az ünnepélyes megnyitóra.

A csehországi Rádio Jornalnak adott interjújában Zeman azt mondta, hogy feltételezi, hogy a cseh kormány ezúttal jóváhagyja a nagykövetség áthelyezésére vonatkozó kérését, miután az előző miniszterelnök ellenezte a lépést.

A vélemények szerint Zeman nyilatkozatával nyomást akart gyakorolni a cseh kormányra, mert a nagykövetséget olyan örökségének tekinti, amelyet hátrahagyni kíván.

Fiala korábban még ellenzéki parlamenti képviselőként aláírta a nagykövetség áthelyezését követelő petíciót.

A költözés előtt azonban több akadály is áll.

Először is a cseh kormánykoalíció teljes egésze nem támogatja a folyamatot, továbbá a költözés szembe menne az Európai Unióban uralkodó állásponttal is, amely nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Milos Zeman bocsánatot kért Izraeltől

„Cseh elnökként ezért szeretnék elnézést kérni a cseh állam állásfoglalásáért” – mondta Zeman az újságírók előtt.