Koincidencia: Izraeliek és palesztinok is ünnepelték a marokkói csapat győzelmét

Amire a világ legnagyobb államférfijai sem voltak képesek, 11 focista egy katari focipályán közel hozta egymáshoz az izraelieket és a palesztinokat, még ha csak néhány percre is.

Marokkó sokkoló 1-0-s győzelme Portugália ellen a világbajnokság negyeddöntőjében nagy ünneplést váltott ki az arab világban, és nem csak ott.

A Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában élő palesztinok tűzijátékkal egybekötött önfeledt ünneplése az éjszakába nyúlt.

„Éljen Marokkó, a szabad arab állam”

– mondta Ibrahim Layli gázai lakos.

„Gázából azt mondhatom, hogy ez minden arab győzelme. Vérünkkel és lelkünkkel fogunk kántálni a támogatásotokért”.

Arab world celebrates Morocco advancing to semifinals in Qatar

i24NEWS Defense Correspondent Jonathan Regev takes a look at the reaction from across the Middle East and beyond to Morocco’s stunning victory over Portugal at the World Cup Articles: https://www.i24news.tv/en Facebook: https://www.facebook.com/i24newsEN/ Twitter: https://twitter.com/i24NEWS_EN Instagram: https://www.instagram.com/i24news/ #i24NEWS # #i24NEWSDesk #Morocco Live news updates throughout the day from around the world.

Rendhagyó módon ezúttal biztonsági kerítés túloldalán, Izraelben is nagy volt az öröm, mivel

az izraeli zsidók több mint 10 százaléka marokkói származású. 

„Annyira boldogok vagyunk, hogy részesei lehetünk Marokkó ünnepének”

– mondta egy Tel-Avivban élő szurkoló.

„Ha Isten is úgy akarja, bejutnak a döntőbe. Velük együtt ünnepelünk. Azt akarjuk, hogy nyerjenek, itt az ideje, hogy nyerjenek”.

Az ünneplés azonban nem volt mindig békés. Több helyen is voltak összecsapások, különösen Franciaországban, ahol az állam és a marokkói bevándorlók közötti viszony gyakran feszült.

Az utcai erőszak talán csak előszele annak, ami szerdán várható, amikor Marokkó és Franciaország az elődöntőben csap össze egymással. Bármi is lesz a mérkőzés eredménye, annak valószínűleg óriási következményei lesznek, amelyek azt követően Párizs utcáin fognak lejátszódni.

Párizsi zavargások: 20 ezer (!) marokkóival csaptak össze a francia rendőrök

A maguk módján „ünnepeltek”.