Kari Lake pert indít, hogy a választás győztesének nyilvánítsák Arizonában

Kari Lake aki a múlt hónapban elvesztette arizonai kormányzói versenyt, pert indított, azt állítva, hogy a félidős választások eredményei hamisak, és őt kell győztesnek nyilvánítani – írja a Wall Street Journal.

Katie Hobbs, a jelenlegi demokrata államtitkár alig több mint 17 000 szavazattal, azaz kevesebb mint 1 százalékponttal győzte le Lake-et. Az állami tisztviselők, köztük a republikánus kormányzó hétfőn hitelesítették a választási eredményeket. Hobbs államtitkárként felügyelte a hitelesítést, de a szavazatszámlálásban nem vett részt.

Arizona 15 megyéjének kellett hitelesítenie az eredményt ahhoz, hogy az államnak teljes körű választási eredményei legyenek. Ezt a feladatot a múlt héten végezték el, két vidéki, a Republikánus Párthoz tartozó megye kezdeti ellenállása ellenére.

A pert pénteken nyújtották be az állami bíróságon Maricopa megyében, az állam legnépesebb megyéjében, amely Lake állításainak középpontjában áll. A kereset azt kéri, hogy a bíróság „helyezze hatályon kívül a 2022-es arizonai kormányzóválasztás hitelesített eredményét, és nyilvánítsa Kari Lake-et a 2022-es arizonai kormányzóválasztás győztesének”, illetve követelje meg Maricopa megyétől, hogy érvénytelenítse és folytassa le újra a 2022-es választást.

Lake azt állította, hogy a szavazatokat törvénytelenül adták le, és hogy a republikánus szavazókat, akik aránytalanul nagy számban vettek részt a választások napján, megfosztották a választójogoktól, mivel Maricopa megyében hosszú sorok alakultak ki, és egyes szavazatszámlálók nem olvasták le a szavazólapokat.

Maricopa megye tisztviselői szerint a nyomtatókkal kapcsolatos problémák senkinek sem ártottak a szavazásban, mivel a gépek által el nem fogadott szavazatokat később megszámolták.

„Az arizonaiak hallatták hangjukat, és Katie Hobbsot választották kormányzójuknak. Ezen semmilyen kellemetlen per nem fog változtatni” – mondta Nicole DeMont, Hobbs kampánymenedzsere, aki „szemfényvesztésnek” nevezte a pert.

Néhány nyomtató hibája miatt a szavazóközpontok 43%-ában a szavazatszámláló gépek az idei választásokon problémákat tapasztaltak a szavazatok megszámlálásával kapcsolatban.

Maricopa megye tisztviselői azonban azt mondták, hogy a választás napján jogszerűen leadott összes szavazatot vagy a helyszínen, vagy később számolták meg.

Lake a volt elnökhöz szorosan kötődő kampányt folytatott, és mindketten visszhangozták a 2020-as választásokon a választási csalásról szóló állításait. Blake Masters, az arizonai republikánusok szenátorjelöltje is hasonló kampányt folytatott. Ő az újraválasztásért induló demokrata Mark Kelly szenátorral szemben veszített. Masters beismerte a vereséget.

Az arizonai főügyészi posztért folyó versenyben jelenleg újraszámlálás folyik. Abraham Hamadeh, a Republikánus Párt főügyészjelöltje alig több mint 500 szavazattal van lemaradva demokrata ellenfelétől. Az újraszámlálás eredménye a következő hetekben várható. Hamadeh pert is indított a szavazatszámlálással kapcsolatban.

Miért maradt el a nagy republikánus győzelem?

Összeszedtük, hogy mi vezetett az eredményhez, amely közel egy hét után még mindig nem végleges.