Az izraeli kutatók megdöbbentek a nőstény sáskák „szuperhősszerű” tulajdonságain

A nőstény sáskák azon képessége, hogy testüket eredeti hosszuk háromszorosára képesek meghosszabbítani, „szinte felfoghatatlan, mintha a sci-fi lenne” – mondja egy izraeli tudós.

A Tel Aviv-i Egyetem tudósai felfedezték, hogy a nőstény sáskák központi idegrendszere rugalmas tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszi testük számára, hogy eredeti hosszuk két-háromszorosára is megnyúljanak.

A nőstény sáska ezt a mutatványt akkor hajtja végre, amikor a tojásokat a földbe rakja.

„Hasonló képességről szinte egyetlen élőlénynél sem tudunk”

– mondják a kutatók.

A tanulmányt a Tel Aviv-i Egyetem kutatócsoportja végezte, amelyet Bat-El Pinchasik és Amir Ayali vezetett.

„Amikor a nőstény sáska készen áll a tojásrakásra, olyan lyukat ás a földbe, amely védelmet és optimális körülményeket biztosít a tojások kikeléséhez” – magyarázta Pinchasik.

„Ásás közben a nőstény kinyújtja a testét, amíg a testén elhelyezett receptorok nem jelzik, hogy elérte a tojások lerakására alkalmas pontot. Így egy kifejlett nőstény, amelynek testhossza körülbelül négy-öt centiméter, a tojásrakás céljából 10-15 centiméteresre nyújthatja ki a testét, majd gyorsan visszatér a normál hosszához, és a következő tojásrakáshoz ismét kinyújtja” – mondta.

„A sáska szuperképessége szinte a sci-fiből való” – mondta Ayali.

„Ez a felfedezés biomechanikai és morfológiai szempontból szinte felfoghatatlan”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Most már kiborg-sáskát is csinálnak a zsidók

Először sikerült elérni, hogy egy halott sáska fülét ráhelyezzék egy robotra, amely aztán fogadta a fül elektromos jeleit és megfelelően reagált is rá.