Izraeli diplomata: Izrael és Szaúd-Arábia „egy éven belül” békeszerződést ír alá

Izrael valószínűleg még az idén békeszerződést ír alá Szaúd-Arábiával – mondta a zsidó állam korábbi állandó ENSZ-képviselője.

Danny Danon egy római globális csúcstalálkozón felszólalva elárulta, hogy Benjamin Netanjahu leendő kormányának „első számú prioritása” a béke az Öböl menti állammal.

„Netanjahu miniszterelnök első állami látogatása Abu-Dzabiban lesz, és reméljük, hogy Rijád követi majd” – mondta Danon.

„Az Ábrahám-egyezmények sem egy nap alatt jöttek létre. A legnehezebb rész a nyilvánosságra hozatal volt…”

– tette hozzá.

„Évek óta kapcsolatban állunk a szaúdiakkal – személyesen dolgoztam velük az ENSZ-ben a regionális stabilitás és biztonság kérdéseiben.”

Danon állítása szerint Izrael és Szaúd-Arábia között már idén teljes körű megállapodásra lehet számítani.

„Csak idő kérdése, hogy a bátor vezetők kilépjenek az árnyékból, és teljes béke legyen Ábrahám minden gyermeke között”

– jegyezte meg az izraeli diplomata.

Palesztin Hásemita Királyság? Netanjahu megtörte a csendet

Netanjahu először reagált a szaúdi béketervre, melynek megvalósítása olyan sorsfordító fejlemény lenne, amely véget vethetne a 100 éves zsidó-arab konfliktusnak.

„Imádkozunk, hogy a ma itt elültetett magokból példátlan globális béke és együttélés nőjön ki az elkövetkező nemzedékek számára”.”

Danon emlékeztetett a sokak által „lehetetlennek” tartott Ábrahám-egyezményekre, amelynek során „egy olyan történelmi megállapodásban hoztuk össze Izrael zsidó államát és a Közel-Kelet mérsékelt arab országait, amelyet sokan lehetetlennek tartottak.

„Emlékszem, sok washingtoni megbeszélésen azt mondták nekem, hogy a paradigma szerint először meg kell oldani az izraeli konfliktust, és csak utána lehet beszélni a térség konfliktusának megoldásáról, és mi képesek voltunk megváltoztatni ezt a paradigmát”.

Magas rangú szaúdi tisztviselők Danonhoz hasonlóan nyilatkoztak, amikor nemrég azt mondták az amerikai zsidó vezetőkkel tartott találkozójukon, hogy az Izraellel való kapcsolatok normalizálása Mohammed bin Szalmán koronaherceg célja is.

„Izrael és más Öböl-menti államok [közötti kapcsolatok] évek óta fokozatosan normalizálódnak. Hagyni kell, hogy a folyamat megérjen”

– Adel Al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Daniel Pipes: Az izraeli-palesztin konfliktus megoldása Izrael győzelme

Az amerikai történész a Neokohnnak beszélt arról, hogy valóban megváltozott-e Szaúd-Arábia és hogy szerinte hogyan lehetne megoldani az izraeli-palesztin konfliktust.