A Makkabeus-felkelés idejéből származó parittyalövedéket találtak Izraelben

Izraeli kutatók nemrég egy hellenisztikus korból származó ólomlövedéket fedeztek fel a közép-izraeli Javne ókori palotájában, egy régészeti lelőhelyen.

A 4,4 centiméter hosszú lövedéket úgy tervezték, hogy egy parittyával lehessen kilőni. A becslések a Makkabeusok és a Szeleukida Birodalom közötti harcok idejére teszik, 2200 éves lehet.

„Úgy tűnik, hogy nem fogjuk tudni biztosan, hogy a lövedék egy görög katonaé volt-e”

– mondta Pablo Bezer és Daniel Varga, az Izraeli Régészeti Hatóság jávnei régészeti lelőhelyének vezetői.

„De nem kizárt, hogy a görögök és a makkabeusok közötti konfliktushoz kapcsolódik. Az i. e. II. században Javne pogány volt – a Szeleukidák [az Izraelt uraló görögök] szövetségese -, amely a makkabeus seregek támadásainak volt kitéve” – tették hozzá.

A lövedéken egy görög felirat is olvasható, amely „Héraklész és Hauron győzelmét” hirdeti.

Julia Ustinova, a Ben-Gurion Egyetem munkatársa, aki megfejtette a feliratot, kifejtette: „Hauron és Héraklész istenpárost a hellenisztikus korban Javne isteni patrónusainak tekintették. A lövedéken található felirat az első olyan régészeti bizonyíték Javne két védelmezőjére, amelyet magában Javne-ben fedeztek fel. A párost eddig csak egy, a görög Délosz szigetén található feliratból ismerték”.

„A felirat nem az istenségekhez intézett felhívás volt, hanem inkább az ellenfeleknek címzett fenyegetés. Ezek a pszichológiai hadviselés részei voltak”

– tette hozzá.

„A lelet ritka” – tette hozzá. „Az ókori világban az i. e. 5. századtól kezdve ismertek ólomgolyók, de Izraelben kevés olyan egyedi golyót találtak, amelyen felirat is volt”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kétezer évvel az IDF előtt – az ókor rettegett zsidó harcosai

Martin Hengel történész egyenesen a késő középkori Európa svájci zsoldosaihoz (a kor elitkatonáihoz) hasonlítja az ókori Közel-Kelet zsidó harcosait.