Totális háború: így akarja a bal-közép blokk megakadályozni Netanjahu sikerét

A Ma’ariv beszámolója szerint a leendő ellenzék körében egy olyan terv készül, amelynek célja, hogy káoszt keltsen az új Netanjahu-kormányban.

A jelentés szerint az ellenzék két magas rangú tagja – a Jes Atid frakció titkára, Boaz Toporovsky és az Nemzeti Egység Táborából Ze’ev Elkin – egy volt Likud törvényhozó és Netanjahu szövetséges – egy „totális háború” tervet dolgoz ki, amelynek célja, hogy a „Deri, Ben-Gvir és Szmotrich törvények” törvényalkotási szakaszában megzavarják a kormányalakítást.

A Shas vezetője, Aryeh Deri, az Otzma Yehudit elnöke, Itamar Ben-Gvir és a Vallásos Cionista Párt elnöke, Bezalel Smotrich mindannyian olyan törvények elfogadását szorgalmazzák az új kormány megalakulása előtt, amelyek biztosítanák a kulcsfontosságú koalíciós megállapodások teljesítését.

Ezek között szerepel az alaptörvény módosítása. A kormány lehetővé tenné Deri számára, hogy miniszterként szolgálhasson annak ellenére, hogy nemrégiben egy vádalku részeként adóügyi bűncselekmények miatt elítélték. Egy törvény közvetlen hatáskört biztosítana a rendőrség felett az új nemzetbiztonsági miniszternek, Ben-Gvirnek, és átadja a határrendőrség feletti hatáskört az NSM-nek. Valamint egy jogszabály születne, amely elválasztja a Júdea és Szamaria C területét irányító polgári közigazgatás ellenőrzését a védelmi minisztertől, és a védelmi minisztériumon belül egy második miniszter kezébe adja.

A pénteki jelentésben idézett tisztviselők szerint a „totális háború” magában foglalja azt a tervet, hogy megakadályozzák az új kormány megalakulása előtt szükséges három törvény gyors elfogadását, tovább késleltetve ezzel az új koalíció létrehozását.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt, akinek vasárnap lejár a kormányalakítási mandátuma, csütörtök este hivatalosan kéthetes hosszabbítást kért.” A leköszönő kormány egyik magas rangú tagja azt mondta, hogy „az [új] ellenzéknek megvannak az eszközei ahhoz, hogy harcoljon a koalíció garázdálkodása ellen”.

„Fájdalmas meglepetéssel készülünk számukra. Számos [kneszetbeli] harc vár rájuk, a Knesszet új elnökének megválasztásáról szóló hosszadalmas vitáktól kezdve a törvények meghozatalát előkészítő szavazó törvényhozás bizottságainak felállításáról szóló tárgyalásokon át magukról a törvényekről szóló tárgyalásokig. Gondoskodni fogunk arról, hogy minden vita a lehető leghosszabb ideig tartson”.

Míg a kényelmes 64 fős többséggel rendelkező új koalíció valószínűleg elfogadja a három törvényt, az új ellenzék megkísérli majd minden egyes jogszabály obstrukcióját, hogy elhúzzák a folyamatot Netanjahu teljes kéthetes hosszabbításáig, így az új koalíciót mindhárom törvény elfogadása nélkül kényszerítve kormányalakításra.

Ez viszont az új kormányon belül is széthúzást szíthat.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy [a Knesszet leköszönő elnöke] Mickey Levy elhagyja a Knesszet elnöki emelvényét, és az új Knesszetelnök elfoglalja a pozíciót, az ellenzék minden adandó alkalommal elkezdi majd elhúzni a dolgokat” – mondták a bejövő ellenzék tisztségviselői. „Meg fogjuk nehezíteni az életüket”.

(Arutz 7)

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Kis ország, nagy kormány: 32 miniszter lesz az új izraeli kabinetben

Izraelben hagyományosan igen magas az egy főre jutó miniszterek száma.