Ferenc pápa a holokauszthoz hasonlította Oroszország ukrajnai atrocitásait

„A történelem megismétli önmagát” – mondta a pápa szerdán, miután felidézte a lengyel zsidók meggyilkolására irányuló náci hadműveletet. „Most látjuk, mi történik Ukrajnában”.

Ferenc a „Reinhardt hadműveletről”, a lengyelországi zsidó lakosság kiirtására irányuló 1941-es tervről beszélt – írja a Washington Examiner.

„Ez közel 2 millió áldozat kiirtásához vezetett, akik többnyire zsidó származásúak voltak” – mondta a Vatican News nem hivatalos fordítása szerint.

„Ennek a szörnyű eseménynek az emléke keltsen mindannyiunkban elhatározásokat és tetteket a békéért. És a történelem megismétli önmagát”.

Korábban Ferenc pápát érték kritikák, amiért azt mondta, hogy a NATO provokálta Oroszországot, de végig elítélte a háborút.

A katolikus egyházfő korábban brutálisnak, kegyetlennek és ádáznak nevezte az Ukrajnában harcoló orosz hadsereget, míg a „bátor ukránoknak” a túlélésért folytatott küzdelmét méltatta. „Az oroszok azt gondolták, egy hét alatt végeznek, de elszámították magukat. Egy olyan bátor néppel kerültek szembe, amely megharcol a túléléséért, a történelem során több ilyen harcot is megvívott” – fogalmazott a pápa.

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Ferenc pápa: Nem vagyok Putyin-párti

A pápa ezt azután jegyezte meg miután azt mondta, hogy Oroszországot provokálta a NATO.