Elege lett a szenátornak: kilépett a demokrata pártból

Sinema

Kyrsten Sinema amerikai szenátor négy évvel megválasztása után bejelentette, hogy kilép a Demokrata Pártból.

Hangsúlyozta azonban, hogy nem fog a republikánusok mellé ülni, és közölte, hogy ehelyett független képviselőként fog tevékenykedni a kamarában.

A demokraták Kamala Harris alelnök szavazategyenlőséget döntő szavazatával megtartják az irányítást a felsőházban.

Az arizonai törvényhozó elmondta, hogy azért lépett, hogy harcoljon a szerinte „elromlott pártrendszer” ellen.

„Az, hogy függetlenként regisztráltam, és a független címmel jelenek meg a munkában, azt tükrözi, hogy ki voltam mindig is, és azt tükrözi, hogy ki is Arizona” – mondta egy Twitter-videóban.

„Nem azért állunk sorba, hogy azt tegyük, amit mondanak nekünk, hanem azt tesszük, ami jó az államunknak és az országunknak”

– mondta.

Az Arizona Republic című napilapnak írt véleménycikkében azt mondta, hogy „az amerikaiakat egyre inkább maguk mögött hagyja a nemzeti pártok merev pártoskodása”, és reméli, hogy „mindkét párt szenátoraival büszkén együtt tud majd dolgozni”.

A vermonti Bernie Sanders és a maine-i Angus King – akik mindketten a demokrata párthoz tartoznak – mellett ő a kamara egyetlen független szenátora.

A 46 éves politikus nem tért ki arra, hogy indul-e a 2024-es újraválasztáson, döntéséről csütörtökön tájékoztatta Chuck Schumer demokrata frakcióvezetőt. Az amerikai média arról is beszámolt, hogy szándékáról tájékoztatta a Fehér Házat.

Gyakorlatilag a döntés aligha változtathat a szenátuson, miután Rafael Warnock demokrata szenátor e hét eleji georgiai győzelmével a pártnak 51-49-es többsége van.

Bár a Fehér Ház közleménye „kulcsfontosságú partnerként” jellemezte őt Joe Biden elnök számos jogalkotási sikerében, Sinema szenátor régóta hajlandó a pártvonal ellen szavazni számos kérdésben.

(BBC News)

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Elon Musk újabb leplezéseket tett: így feketelistázott a Twitter

További Twitter-akták kerültek nyilvánosságra.