Az afgán hadseregnek szánt dollármilliárdokat Ukrajna kaphatja meg

A NATO-országok azt fontolgatják, hogy a következő hetekben Ukrajna támogatására használják fel a korábban az afgán biztonsági erők támogatására használt pénzalapból megmaradt forrásokat – számolt be a Politico.

Az afgán nemzeti hadsereg vagyonkezelői alapjaként ismert pénzből a csapatok felszerelését és kiképzését támogatták. Kijev arra kérte a NATO-országokat, hogy fontolják meg a 3,4 milliárd dollár egy részének átcsoportosítását az Oroszország elleni küzdelemben tett erőfeszítéseik támogatására – mondta két nyugati tisztviselő.

Az afgán alapok átcsoportosítására irányuló törekvés a szövetségen belül többnyire nem tűnik vitatottnak, de az egyes országoknak egyre nagyobb feszültséggel kell szembenézniük otthon, hogy mennyi támogatást nyújtsanak Ukrajnának – különösen mivel a magas infláció és az emelkedő energiaköltségek, különösen Európában, aggodalmat keltenek a közelgő recesszió miatt.

Az afganisztáni vagyonkezelői alapból származó pénz átmeneti megoldást jelenthet – legalábbis rövid távon.

A NATO tisztviselői már több mint egy hónapja tárgyaltak arról, hogy az afganisztáni forrásokat Ukrajna számára használják fel.

Az alapot befagyasztották, és a szövetség azon dolgozott, hogy kidolgozzon egy mechanizmust a pénzek egyes nemzeteknek való visszautalására vagy máshová történő átcsoportosítására, de az egyes adományozó nemzetek dönthetnek arról, hogyan használják fel a pénzt. Egyes NATO-országok fontolgatják, hogy a pénz egy részét vagy egészét Ukrajnára fordítják.

Az Ukrajnának az elmúlt 10 hónapban nyújtott adományok megterhelték néhány kisebb nemzet védelmi költségvetését.

És bár az Európai Unió ígéretet tett arra, hogy az egyes nemzeteknek visszatéríti adományaikat, ez a terv egyes nagy adományozók, például Lengyelország körében morgolódást váltott ki, hogy a pénzeszközök nem elegendőek a növekvő kiadásaik fedezésére.

Oroszország ukrajnai inváziója óta a NATO-országok egyenként több tízmilliárd dollárt tettek fel arra, hogy fegyverekkel és humanitárius segélyekkel támogassák Ukrajnát. Az Egyesült Államok a háború kezdete óta 19,7 milliárd dolláros katonai támogatással állt az élen. Az afganisztáni számláról megmaradt összegek önmagukban valószínűleg nem elegendőek ahhoz, hogy Kijevnek segítsenek fenntartani a tél folyamán a műveleteket.

Az Egyesült Államok nem vesz részt az afgán nemzeti hadsereg vagyonkezelői alapjában. Biden magas rangú tisztviselői azonban sürgették európai szövetségeseiket, hogy a növekvő pénzügyi feszültségek ellenére továbbra is segítsék Ukrajna műveleteinek finanszírozását.

Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ha háború van, vegyél harckocsit, de ha nincs, költsd a pénzt oktatásra!

„A honvédelem ereje a társadalom általános tudásszintjének kialakításánál kezdődik” — írja vendégszerzőnk, Dr. Taksás Balázs százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.