A kripto is belépett a háborúba

A német televízió arról számolt be, hogy Oroszország a kriptovaluták legalizálását tervezi, nyilván a szankciók kijátszása érdekében – írja az Eurointelligence. 

A Tagesschau az orosz parlament pénzügyi bizottságának vezetőjére hivatkozva arról számolt be, hogy az új szabályokat a jövő évtől kellene bevezetni. Anatolij Akszakovot idézték, aki szerint a cél az lenne, hogy a kriptovalutákat nemzetközi kereskedelemre és finanszírozásra használják az úgynevezett párhuzamos import finanszírozására: az alapvető fontosságú áruk szürkepiaci importjára, amelyet az orosz gyártó cégek használnak fel. A kriptovaluták így hivatalos tranzakciós valutákká válnának a külfölddel való kapcsolatokban. A kormány már korábban is utalt egy új szabályozásra, de ez most úgy tűnik valóban megtörténik.

A párhuzamos import a nyugati szankciók hatálya alá tartozó, harmadik országokon keresztül beszerzett árukra vonatkozik. Ezek többnyire üzemek és gépek.

A Kieli Világgazdasági Intézet értesülései szerint az orosz kikötőkben kirakodott áruk száma ismét emelkedett, főként Kínából és Törökországból.

A kriptovaluták nem tudják helyettesíteni a dollárt, mint a világ vezető valutáját, de csökkentik az amerikai kormányzat képességét a nemzetközi pénzügyi áramlások ellenőrzésére.

Ha ezek az áramlások dollárban folynak, akkor az USA rendelkezik a végső ellenőrzéssel, mivel a dolláregyenlegek elszámolása az USA joghatósága alatt történik.

Ha a kriptovalutákat a dollárhoz kötik a helyzet nem fog változni, mivel a dollár a tranzakciók bizonyos csomópontjában részt vesz.

A cikk szerint a kriptovaluták azonban Oroszország esetében rendkívül hatékonyak lehetnek. Oroszország nettó nyersanyagexportőr. Oroszország és egy harmadik ország olajért gépeket cserélő barter típusú üzletet köthetne, ahol a kriptovaluta szolgálna tranzakciós valutaként. Amíg mindkét kereskedelmi partner biztos abban, hogy a kriptovaluta értéke megmarad – nem feltétlenül a dollár értéke, hanem az, hogy a jövőbeni egymás közötti tranzakciókban is használni tudják -, addig hatékony leválás történik a dollárról.

Kérdés, hogy a párhuzamos import lehetővé teszi-e Oroszország számára, hogy a háború folytatásához szükséges fegyvereket megfelelő mennyiségben előállítsa. A cikk megjegyzi, hogy lehetséges, hogy a Nyugat alábecsülte ezt a tényezőt.

„A szankciók kivetése olyan, mintha mérget innál azért, hogy megölj valakit”

Emmet Penney beszélt a nyugati országok katasztrofális energia-politikájáról, arról, hová tűnt a mérnöki fegyelem, és lehetséges-e egyáltalán a megújuló energiákra való átállás.