Orosz vagy kínai háborúra kifejlesztett szuperbombázóval erősít Amerika

A B-21 Raider lehet az első lépés az Egyesült Államok légierejének újjáépítéséhez: Bár az Egyesült Államok légiereje a világ legnagyobbja, közel másfélszer annyi repülőgéppel rendelkezik, mint Oroszország és majdnem két és félszer annyival, mint Kína, a Heritage Foundation 2023-as, az Egyesült Államok katonai erejéről szóló indexe mégis „nagyon gyengének” minősítette.

A probléma számos tényezőt érintett, köztük a folyamatos pilótahiányt, az alacsony repült óraszámot és az elöregedő repülőgépeket — számol be a 19fortyfive.com, harcászati szaklap.

A jelentés, amely általánosságban gyengének minősítette az amerikai hadsereget, arra figyelmeztetett, hogy Amerika legfontosabb ellenfelei – Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea – egyre inkább fejlesztik katonai képességeiket.

A Heritage Foundation azt is megállapította, hogy a légierőnek nehéz lenne gyorsan reagálni egy válsághelyzetre és uralni a légteret a pilóták fokozott kiképzése és az ötödik generációs fegyverrendszerek nagyobb száma nélkül.

A mostani jelentésben az a figyelemre méltó, hogy az első, 2015-ös indexben a légierő volt az egyetlen olyan része az amerikai haderőnek, amely „erős” minősítést kapott, amit a kapacitás és a felkészültség pozitív minősítése támasztott alá.

A légierőnek még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy az összes problémáját orvosolja, de a helyreállításhoz vezető út hivatalosan is megkezdődhetett múlt pénteken a Northrop Grumman kaliforniai Palmdale-i létesítményeiben.

„A B-21 Raider lopakodó bombázó bemutatása az amerikai légierő következő generációjának érkezését jelenti, és magasra teszi a mércét az amerikai légierő kihívóinak, például Oroszországnak és Kínának” – mondta Harry Boneham, a GlobalData nemzetközi elemzőcég légiközlekedési elemzője.

„A B-21-es várhatóan a 2020-as évek közepén áll szolgálatba, majd a 2030-as évek közepén-végén követi az amerikai légierő NGAD és az amerikai haditengerészet F/A-XX hatodik generációs repülőgépe. Amikor ezek a nem túl távoli jövőben szolgálatba állnak, ijesztő kihívást jelentenek majd az ellenfelek számára” – mondta Boneham.

A B-21-es várhatóan a B-2 Spirit és a B-1B Lancer típusokat is felváltja majd, és az amerikai légierő stratégiai bombázóinak gerincét alkotja a B-52 Stratofortress bombázók mellett, amelyek várhatóan a 2040-es évekig vagy még később is szolgálatban maradnak.

Az Egyesült Államok légiereje azonban nincs egyedül az új nagy hatótávolságú stratégiai bombázó kifejlesztésével, és a rivális programok is haladnak.

„Kínában a 2022-es Zhuhai Air Show-n bemutatták a PLAAF hatodik generációs vadászgépének koncepcióját. Ez a fejlesztési program vélhetően nagy sebességgel halad előre, és a 20-30-as évek közepén szolgálatba állíthat egy új platformot” – folytatta Boneham.

„Ez aláhúzza az Egyesült Államok fejlesztésének fontosságát a következő generációs platformok, mint például a B-21-es gyors befejezése és hadrendbe állítása terén. Az elrettentő hatás érdekében elengedhetetlen, hogy az Egyesült Államok a közeli ellenfelek, például Kína vagy Oroszország előtt járjon.”

A németek is szívesen vennének izraeli rakétavédelmi rendszert

Az üzlet becslések szerint 3 milliárd euróba kerülne, ami a legnagyobb védelmi üzlet lenne Izrael történetében.