Szélsőjobboldali terrorista csoport akarta megdönteni a német államot

Több ezer rendőr hajtott végre razziasorozatot szerdán Németország mintegy 130 pontján feltételezett szélsőjobboldali szélsőségesek ellen, akik állítólag fegyveres puccsal akarták megdönteni az államot.

A szövetségi ügyészség közölte, hogy mintegy 3 000 rendőr 130 helyszínen tartott házkutatást Németország 16 tartományából 11-ben az úgynevezett Reichsbuerger vagy Birodalompolgárok mozgalom hívei ellen. A csoportosulás egyes tagjai elutasítják Németország háború utáni alkotmányát, és a kormány megdöntésére szólítottak fel.

A razziák a Reichsbuerger mozgalom állítólagos tagjai ellen irányultak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy „konkrét előkészületeket tettek arra, hogy egy kisebb fegyveres csoporttal erőszakkal behatoljanak a német parlamentbe” – áll az ügyészség közleményében.

A letartóztatottakat azzal vádolják, hogy „terrorista csoportot alakítottak, amely célul tűzte ki a Németországban fennálló államrend megdöntését és saját államformájukkal való felváltását” – írták.

Marco Buschmann igazságügyi miniszter a razziákat „terrorellenes műveletnek” nevezte.

Az ügyészek szerint 22 német állampolgárt vettek őrizetbe „terrorszervezethez való tartozás” gyanújával. További három embert, köztük egy orosz állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy támogatta a szervezetet – közölték.

A Der Spiegel című hetilap arról számolt be, hogy a kutatott helyszínek között szerepel a német különleges erők KSK egységének laktanyája a délnyugati Calw városában. Az egységet a múltban néhány katona állítólagos szélsőjobboldali szerepvállalása miatt vizsgálták.

A németországi őrizetbe vételek mellett az ügyészek közölték, hogy egy személyt az osztrák Kitzbühel városában, egy másikat pedig az olaszországi Perugia városában vettek őrizetbe.

Az ügyészség közleménye szerint a letartóztatottak hittek „az úgynevezett birodalmi polgárok narratívájából, valamint a QAnon ideológiából álló összeesküvés-elméletek konglomerátumában”. Hozzátették, hogy a csoport tagjai szerint Németországot is egy úgynevezett „mély állam” irányítja.

A németek is szívesen vennének izraeli rakétavédelmi rendszert

Az üzlet becslések szerint 3 milliárd euróba kerülne, ami a legnagyobb védelmi üzlet lenne Izrael történetében.