A COVID vakcinák „mellékhatásai” gyakran csak pszichoszomatikusak

Minél bizonytalanabbak voltak az emberek az oltás hatásosságával kapcsolatban, annál nagyobb valószínűséggel tapasztaltak mellékhatásokat – állapították meg a tudósok, miután 750 izraelit kérdeztek meg az oltással kapcsolatos attitűdökről és az oltás utáni tünetekről.

Egy hétfőn közzétett, szakmailag lektorált tanulmány szerint minél bizonytalanabban veszik fel az emberek az oltást, annál nagyobb valószínűséggel tapasztalnak mellékhatásokat.

Ez egy „nocebo” hatást jelent, állítják. Más szóval, ez a placebo-hatás ellentéte, amely szerint egy hamis beavatkozás pozitív hatást vált ki. Itt látszólag már a negatív hatások gondolata is kiváltja azokat.

A kutatók azt írták, hogy

„a COVID-19 vakcina mellékhatásainak számszerűsíthetően jelentős részét a vakcinával kapcsolatos bizonytalankodás jelzi előre”.

Hozzátették, hogy ez azt mutatja, hogy a mellékhatások „pszichoszomatikus nocebo komponenst tartalmaznak a beoltott egyéneknél”.

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent, lektorált tanulmány a Bar Ilan Egyetem, a Haifai Egyetem, az Ariel Egyetem és az egyesült királyságbeli Warwick Egyetem együttműködésével készült.

Mintegy 750, 60 év feletti izraelit kérdeztek meg a vakcinával kapcsolatos bizonytalanságuk mértékéről és a mellékhatásokról szerzett tapasztalataikról a második, majd a harmadik koronavírus elleni oltás után.

„Meg akartuk érteni, hogy létezik-e oltási bizonytalanság, vagyis amikor az emberek bár nem oltásellenesek, de mégis negatívan viszonyulnak a vakcinához”

– magyarázta Yaakov Hoffman professzor, a Bar Ilan Egyetem interdiszciplináris társadalomtudományi tanszékének vezető szerzője.

A tudósok elemezték a megkérdezettek válaszmintáit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a vakcinával kapcsolatos habozás „pozitívan kapcsolódik” a mellékhatásokhoz, 16%-kal megemelve az oltás utáni tünetek előfordulását.

Meglepő módon azt találták, hogy míg az oltási bizonytalanság látszólag mellékhatásokhoz vezetett, az összefüggés nem működött a másik irányba.

Azok, akiknek a második oltás után mellékhatásaik voltak, nem voltak jelentősen nagyobb valószínűséggel bizonytalanabbak a harmadik oltás beadását illetően.

„A kutatásból világosan kiderült, hogy nem minden panasz származik az aktív kezelésből”

– mondta Hoffman a The Times of Israel című lapnak.

„Ezt azért fontos tudni, mert előfordulhat, hogy az emberek azért kerülik a vakcinát, mert azt hiszik, hogy az veszélyezteti az egészségüket, miközben a mellékhatások egy része valójában pszichológiai tényezőkre vezethető vissza”.”

Hozzátette, hogy a tanulmány felveti annak lehetőségét, hogy a mellékhatások előfordulása csökkenthető lenne pusztán azzal, ha az emberek tudatában lennének a „nocebo” hatásnak.

„Kutatásunknak politikai vonatkozásai is vannak”

– mondta.

„Ha azt mondjuk az embereknek, hogy a vakcinák biztonságosak, és a mellékhatások minimálisak, az nem biztos, hogy elég. Azt is bölcsen lehet kommunikálni, hogy egyes mellékhatások a nocebo hatásból erednek – elmondani nekik, hogy lehetnek mellékhatások, és ezeknek lehet pszichológiai elemük is.

„Ennek azért van értéke, mert korábbi kutatások azt mutatják, hogy ha az emberek tudják, hogy ki vannak téve a nocebo hatásnak, az valóban megállíthatja azt”

– mondta.