Már nem Tel-Aviv a világ legdrágább városa

Az Economist a világ közel 200 városát rangsorolta.

Tel-Aviv a héten elvesztette a világ legdrágább városa címét, amikor a The Economist szerdán közzétett, a világ legdrágább városait tartalmazó éves listáján New York és Szingapúr szorította maga mögé.

Tel-Aviv a 2020-as listán még az első ötben szerepelt, majd egy évvel később az élre ugrott, főként annak köszönhetően, hogy a sékel az euróhoz és az amerikai dollárhoz képest erősen szerepelt a devizapiacon.

Az Economist a világ közel 200 városát rangsorolta az ott kínált több száz egyedi termék és szolgáltatás árazása alapján.

Ezek közé tartozhat például egy McRoyal a McDonald’s nemzetközi gyorsétteremláncnál, egy kiló alma és egy kétszobás lakás havi bérleti díja, amelyeket aztán mind összehasonlítottak az átlagfizetések vásárlóerejével.

Ez azt jelenti, hogy még ha egy bizonyos szolgáltatás egyes városokban drágább is, a tényleges megélhetési költségeket a vizsgált város átlagbéréhez mérik és rangsorolják.

Az Economist a világ legolcsóbb városait is rangsorolta: ezek közé tartozik Teherán, Tunisz, Taskent, Tripoli és Damaszkusz.

Hány milliomos él Tel-Avivban?

Az izraeli nagyváros a Közel-Kelet öt leggazdagabb városának listáján az ott élő milliomosok száma alapján a második helyen áll Dubaj után.